Историческо решение: НС даде мандат на кабинета да одобри френското предложение за РСМ

  • 24 юни 2022 13:33

  • 14718
  • 80
© Novini.bg/Canva

 България ще вдигне ветото за Северна Македония по условията на предложението на Френското председателство

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1237

Днес депутатите разгледаха три проекта на решения за одобрение на предложения от Френското председателство на Съвета на ЕС проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония. Вносители на трите проекта са ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския

Дебатите 

Още в началото на заседанието Ангел Георгиев от партия "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" настоя точката да отпадне, тъй като няма промяна във фактическата обстановка. Атанас Михнев от партия "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" заяви, че очите на Европа са вперени в нас.

Христо Иванов: Ветото не се отменя, България получава пълни гаранции за РСМ

На вчерашното заседание на комисията по външна политика "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" и "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" гласуваха "против" проекторешението, а от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е се въздържаха.

Премиерът в оставка Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически коментира късно снощи в Брюксел, че не очаква днес Народното събрание да приеме окончателно решение по френското предложение.

"България не вдига ветото, България подсилва силата на своето вето. Ако Северна Македония не изпълнява поетите ангажименти пред ЕС, ветото ще бъде със силата на цялото европейско семейство. Като не променят конституцията - няма да видят преговори. Политическият прозорец ще се затвори след няколко дни.", предупреди Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, председател на ПГ на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

От ГЕРБ- СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на изтъкнаха, че винаги са осъзнавали, че от стратегически интерес за България е Северна Македония и Албания да бъдат членове на ЕС.

Евродепутат: Френското предложение за РСМ беше входирано в последния момент

"Ние внесохме проект за решение за преговорната рамка, за да сме сигурни, че България няма да изпусне този исторически момент и няма да изпусне шанса да защитим националните си интереси. Борисов и нашето правителство започна този процес и Борисов и нашите депутати от 47-ото Народно събрание ще го завършат." - заяви Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,, председател на ПГ на ГЕРБ- СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на.

Когато Балканите имат проблеми, то Европа има проблеми, посочиха от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с.

"Всички балкански държави би било добре да бъдем членове на НАТО и ЕС. Онова, което не направи изпълнителната власт за последната година, защото вместо да обещава - трябваше да направи необходимото, е да внесе в Народното събрание темата за разглеждане. Не се направи това и затова ние от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с решихме да поемем нашата отговорност и да внесем темата за разглеждане." - каза Мустафа КарадайъМустафа КарадайъМустафа Карадайъ – български политик от ДПС Мустафа Кадарйъ е роден е на 08.05.1970г. в село Борино,, председател на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с.

От "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" определиха френското предложение като най-позитивното до момента, но заявиха, че не могат да го подкрепят.

"Когато едната страна се държи по тежък неуважителен начин към страната, която трябва да я пусне, която подпали културния дом в Битоля, чийто министър-председател каза, че това е неприемливо - как ще завърши всичко това, когато отсрещната страна не е готова да приеме тези условия? Предложение, което е дадено преди седмица, следва ли по този бърз начин да бъде в парламента? Всички аргументи, че това трябва да се направи сега, не се вписват в честта и достойнството на българите.", заяви Георги Михайлов от ПГ на "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България".

От "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" изтъкнаха, че каквото и да се случи по време на преговорния процес от сега нататък, България може по всяко време да го спре.

"Използваме едно понятие, че майка България трябва да им помага. Когато блудният син се е отрекъл от майка си, трябва ли майката да спре да го търси?" - попита Младен Запрянов ог ПГ на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"".

От "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" напомниха, че т.нар. "френско предложение" се различава от заявената българска позиция на Консултативния съвет по национална сигурност.

"Вчера Макрон заяви: ние упражнихме силен натиск. Искам да поздравя премиера Петков! Той работи срещу българската позиция! Няма да имате обществена подкрепа, дори да имате подкрепа в зала. Народните представители ще бъдат национални предатели." - заяви Тошко ЙордановТошко ЙордановТошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист и политик. Роден е на 2 май 1970 г., председател на ПГ на "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен".

Изказването му провокира ответни реакции. Председателят на ПГ на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" Андрей Гюров попита как това "предателство" е довело до най-доброто предложение, което България е получавала, а Елисавета Белобрадова от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" изтъкна, че националният интерес ще бъде защитен днес.

"В т.нар. Френско предложение се легитимира македонския език - те ще могат да казват и да пишат във всички документи, че има македонски език. България винаги е твърдяла, че македонски език няма. Сега, ако имаме 20-годишно присъединяване към ЕС, то българите в Македония могат да бъдат мачкани толкова време", каза Тошко ЙордановТошко ЙордановТошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист и политик. Роден е на 2 май 1970 г.

"Една маймуна помни 3 минути. Далеч съм от мисълта, че тук има маймуни - на КСНС предложението за включването на българите в конституцията беше на президента и само ние го подкрепихме. Моля президента да се разсекрети, за да се види какви неща се говореха начело с Киро- просто Киро." - каза Тошко Йорданов- председател на ПГ на ИТН.

Депутати от ПГ на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" и гости на балкона на пленарната зала вдигнаха плакати с надпис: ,,Македония е България”, а председателстващият заседанието Атанас АтанасовАтанас АтанасовАтанас Атанасов завършва езикова гимназия в Хасково като един от отличниците на випуска. Има ги помоли да ги свалят, за да не се налага да ги изведе от зала.

"Днес е чудесен ден за македонска сватба - булката е Русия, а зестрата се плаща в копейки." - коментира Искрен Митев от ПГ на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"".

Румен ХристовРумен Христов Румен Христов е български политик, кандидат за президент на СДС. Христов е роден на 27.12.1955 г. в от ПГ на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на заяви, че добрият договор е тогава, когато и двете страни са малко недоволни.

Гласуването 

Така след над 4 часа спорове по българо-македонския въпрос - депутатите приеха предложението на Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския. "За" гласуваха 170 депутати, "против" - 37, въздържа ли се народни представители 21.

Условията за подкрепа в предложението на ДБ:

  • Ефективно изпълнение на договора за добросъседство
  • Гарантиране на правата на българите в РСМ чрез тяхното вписване наравно с другите народи в Конституцията
  • Нищо в процеса на присъединяване не може да бъде тълкувано като признание на съществуването на македонски език
  • Европейски гаранции за изпълнение на условията на БългарияОфициално: Правителството може да приеме офертата "Макрон"

Официално: Правителството може да приеме офертата "Макрон". 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
14718 80

Свързани новини

Коментари 80

Добави коментар

2022.06.24 | 16:02

69
А сега ще ни заобичат ли макетата ?

2022.06.24 | 20:22

80
Тези ,които им се навеждат - Много силно

2022.06.24 | 17:11

79
Сега вече РСМ получи карт бланш да си прави каквото иска с българската история, вече официално Кирил и Методий са македонци, Самуил е македонски цар, Паисий, Гоце Делчев, Никола Вапцаров, да ние честито родоотстъпничеството и покорството пред ЕС!
Стамболов

2022.06.24 | 17:09

78
Налагането на вето беше задължително, за да се разбере, че РСМ има сериозен идеологически проблем и се нуждае от реформиране. А вдигането на ветото с условия за реформиране е мъдро решение, полезно за самата РСМ и показващо добрата воля на България за присъединяване на РСМ и Албания към ЕС. Може да се каже, че това е един от малкото външнополитически ходове на България, които заслужават адмирации !
Стамболов

2022.06.24 | 15:57

68
Налагането на вето беше задължително, за да се разбере, че РСМ има сериозен идеологически проблем и се нуждае от реформиране. А вдигането на ветото с условия за реформиране е мъдро решение, показващо добрата воля на България за присъединяване на РСМ и Албания към ЕС.

2022.06.24 | 17:08

77
Най-разумният коментар тук! Сега ЕС видя, че РСМ наистина има проблеми за изчистване спрямо България и няма накъде да мърдат след като ЕС вече ще ги задължава, а ние ще следим за изпълнение.
Анонимен

2022.06.24 | 14:51

56
Разумът надделя.

2022.06.24 | 17:06

76
Точно. Сега каквито и правителства да има в Албания или РМС, държавата ще е под влиянието на ЕС, а не на Русия, което винаги е хубаво нещо.

2022.06.24 | 16:58

75
къде видя разум

2022.06.24 | 15:41

66
Добре,че разума е отвъд твоите разбирания за такъв.....
радев

2022.06.24 | 16:36

74
използвани кондоми са тези от герб и пп и дб и дпс
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2022.06.24 | 15:43

67
КОЯ Е КОАЛИЦИЯТА СЕГА, КУPBИИИИИ?

2022.06.24 | 16:31

73
Шибай майка си гяур
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2022.06.24 | 16:02

70
МАЙКА ВИ, КУPBИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ! ЗА ЦЕНТРОВЕ ПРОДАВАТЕ МАЙКИТЕ СИ.
Шибай майка си гяур

2022.06.24 | 16:16

72
Яж ми хуя копеляк недоносен!!

2022.06.24 | 16:03

71
I PAK BOYKO DA VI OTVORI O4ITE...LEVACI.

2022.06.24 | 15:40

65
Министерският съвет легитимен ли е след ,като правителството получи вот на недоверие?Какви са тези шмендили-капели.....?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини