Петков: Дори министърът на Слави знае, че Френското предложение е най-доброто за България

share

Народното събрание взе наистина отговорно решение. Благодаря на доста хора, които стигнаха до този резултат, като започнем от външния министър Генчовска, която каза ясно, въпреки натиска от партията, която я е издигнала, че това е най-доброто решение за България в този момент. Благодаря на г-жа Генчовска за смелостта, въпреки постовете на Слави Трифонов във „Фейсбук“. Това заяви от Брюксел премиерът в оставка Кирил Петков.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1241

„Благодаря на всички хора в парламента. Видяхме 170 от 240 гласа, което за мен е нужната подкрепа за толкова отговорно решение. Европейските лидери оцениха, че България направи своята стъпка. Оцениха, че това решение е решението, което френското правителство, ЕС реално подкрепят и осъзнават, че българските изисквания сега вече стават европейски. Време е за правителството на РСМ да поведе своята нация. От тях зависи да кажат, че искат да са част от ЕС и са готови да направят стъпките това да стане реалност. Всички ни поздравиха: през Еманюел Макрон, Шарл Мишел и Олаф Шолц, до Урсула фон дер Лайен. Всички премиери ни поздравиха, че взехме проевропейска позиция. Разбрали са условията, които са важни за България, които сега са европейски. Много е важно правата на българите в РСМ да са защитени“, добави той.

Историческо решение: НС даде мандат на кабинета да одобри френското предложение за РСМ

Според него, дори и от „Възраждане“ осъзнават, че това е единственият начин да се защитят правата на българите в Северна Македония. Петков се обърна и към Слави Трифонов и Тошко Йорданов: „Ако техният министър също го подкрепя и тя се хвали за добрия резултат, разбираме, че цялата друга риторика е била политическа дъвка, която се е използвала по най-грешния начин“.

„Като правителство платихме огромна цена, за да стигнем дотук. Цената на РСМ трябва да бъде също платена. Това изисква лидерство. Не се случва просто така. Друг е въпросът, че цената, която ние платихме, не беше за РСМ, а за това, че спряхме корупцията. Мъглата, свързана с РСМ, беше просто едно извинение, което днес се доказа от това, че външният министър, издигнат от ИТН, подкрепи Френското предложение“, каза още Петков.

Той коментира и интервюто, което даде за „Гардиън“ по въпроса за оръжието за Украйна: „Много е интересно как една и съща тема се опитва да се връща обратно. Ясно сме казали, че имаме решение на НС. Правителството го е спазвало абсолютно. Това, което се случва е, че ние изнасяме всякакви амуниции и оръжия за наши партньори в ЕС. Няма скрит внос в Украйна. Стъпката, която сме правили до момента, е износ към Полша. От интервюто в „Гардиън“ беше извадено от контекст. Там думичката „Украйна“ я няма. Говорех за износа ни към Полша“, посочи Кирил Петков.   

Кирил Петков: Радев ще върне "Газпром" и ще спре оръжието за Украйна

Относно президента Румен Радев, премиерът в оставка заяви: „Моята реакция беше, че точно когато се гласуваше вотът на недоверие и точно когато се опитваме да решим и този национален въпрос по най-консенсусния начин, се очакваше институцията на президентството да подаде ръка и да бъде част от общото решение“.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1241

Водещи новини

Още новини