Борисов настоя Френското предложение за РСМ да влезе незабавно в пленарна зала

Фейсбук
share

Бойко Борисов настоя т.нар. Френско предложение за РСМ да влезе в пленарна зала и въпросът да не се протака.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1242

Той припомни, че вчера ГЕРБ взе решение да даде зелена светлина на РСМ по пътя ѝ  към членство в ЕС. Борисов благодари на „своя приятел“ - френския президент Еманюел Макрон, за предложението на Френското председателство по казуса България-РСМ. По думите на експремиера, документът дава възможност да се стартират преговори.

„Очаквахме днес, без игрички и хитрости, това да влезе в пленарна зала. Да не си играем с комисии и протакане. Това е жизнено важно за Западните Балкани. Ние сме мотор на тяхното развитие. В това отношение сме лидери и всички от Западните Балкани го очакват“, подчерта той.

„Приемам, че сме страхливите, той е смелият и героят. Нека влязат в парламента, нека те дадат предложението, нека успехът да е изцяло техен“, обърна се Борисов към премиера в оставка Кирил Петков. Той помоли ПП да спрат да изричат квалификации.

Кирил Петков от Брюксел: Нали всички бяха много силни? Маските паднаха! Страхливци сте!

„Вие сте смелите, вие сте готините. Вкарайте го в зала. Вие ще оберете аплодисментите на целия Европейски съвет“, призова лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира и падането на кабинета „Петков“. По думите му, причината не са ГЕРБ или ДПС, а защото управленската коалиция се е счупила. „Обвиненията ѝ  в корупция, в лъжи, задкулисие, и то брутални. Като слушах Гроздан Караджов и за „оня от отсрещната сграда“, става въпрос за президента, да се разплащал с фирми - те говорят за корупция в прав текст и искат да се заметнат с наметалото „борци срещу корупцията“.

Петков: Беше чест да водя правителство, свалено от Пеевски, Борисов, Митрофанова и Трифонов

Лидерът на ГЕРБ нареди на депутатите си да подкрепят актуализацията на бюджета, колкото и да е "лоша, нефелна и счупваща държавата". Борисов обясни, че прави това, за да се избегнат всякакви спекулации, че саботират увеличението на пенсиите. "Имаме много по-добри предложения. Днес изтича срокът. Направете ги. Нека обществото да знае какво сме предложили, колко по-добри неща", допълни той. 

Борисов обобщи двете задачи пред 59-те депутати от партията му - да има бюджет и решение за Северна Македония. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1242

Водещи новини

Още новини