Вицепрезидентът беше гост на празника на Средно училище „Христо Ботев“ във Враца

Пресцентър Президентство
share

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на празника на Средно училище „Христо Ботев“ във Враца. 2022 г. е паметна за школото – отбелязват се 200 години първо светско училище, 175 години класно училище, 115 години Врачанска пълна окръжна мъжка гимназия, съобщиха от президентския прессекретариат.

„През 1822 г. в тъмнината на робството се раждат светините на просвещението. Прозорливи хора са знаели, че без знание няма нация, няма бъдеще“, заяви Йотова в приветствието си и подчерта, че българското училище е клада на познанието, чиято жарава никога не се превръща в пепел.

Към учителите вицепрезидентът се обърна с думи на благодарност: „Вие сте днешните пазители на богатата българска духовност и култура. Освен на познание, учите децата ни да бъдат хора. Без вас няма развитие за България.“

Илияна Йотова благодари на директора на училището Виктор Кръстев за активната дейност за развитието на училището. Вицепрезидентът разгледа два нови модерно оборудвани кабинета по природни науки и химия. „Чрез модерните технологии учениците имат възможността да надникнат в своето бъдеще“, посочи Йотова.

В приветствието си вицепрезидентът изтъкна приноса на образователния министър акад. Николай Денков да се запише образованието в първите страници на Националния план за възстановяване и европейските програми.

Илияна Йотова ще бъде гост на празника на Средно училище „Христо Ботев“ във Враца

На учениците Илияна Йотова пожела да следват мечтите си и да не страхуват от трудностите. „Бъдете горди наследници на древния български народ и славната българска държава, които разпространиха из целия славянски свят светлината на познанието. Писмеността и книжнината сложиха най-дълбокия печат на българската идентичност“, подчерта вицепрезидентът.

От името на президента Румен Радев Йотова връчи на СУ „Христо Ботев“ плакет „Св. св. Кирил и Методий“.

Вицепрезидентът разгледа обновената спортна зала на училището. По-късно се включи в литийното шествие до площад „Христо Ботев“, където поднесе цветя пред паметника на Ботев.

 

Водещи новини

Още новини