Илияна Йотова в Босилеград: Няма друга държава в света с празник на буквите

  • 24 май 2022 18:05

  • 2918
  • 5
Илияна Йотова в Босилеград: Няма друга държава в света с празник на буквите
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , чества с представители на българското национално малцинство в Босилеград. Те й благодариха сърдечно, че е избрала с тях да отбележи празника, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

„Българите по-рано от всички славянски народи започнали да четат на своя език, пише за славянските първоучители Кирил и Методий в „История славянобългарска“ Паисий. 2022-ра е паметна – отбелязваме 260 години от „История славянобългарска“ и 300 години от рождението на хилендарския монах. В българските земи се родиха свещените букви, на които днес пишат над 300 млн. души, от България се разпространиха книжнина и култура към останалия славянски свят.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , се обърна към учениците и преподавателите в гимназията в Босилеград. „С първите кирилски букви, които се научаваме да пишем, ние ставаме братя и сестри, част от една духовна общност“, изтъкна Йотова. Тя благодари на учителите за всеотдайната им дейност. „Вие не само преподавате знания, вие създавате хора, всявате светлина в душите на нашите деца“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова ще посети Босилеград за 24 май

Йотова подари на директора на гимназията Владимир Григоров златна плочка с изписани кирилските букви, както и ученически помагала и учебници на български език. Вицепрезидентът се включи и в традиционното честване на 24 май в село Извор пред историческия храм „Св. Троица“ и килийното училище. През далечната 1833 г. тук са положени основите на образованието в Босилеградско, оттук започва възраждането на Краището. В тържеството участваха ученици от 55 Средно училище „Петко Каравелов“ в София, Вокална формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Василка Сугарева.

„Родолюбиви българи, които са имали чудната способност да виждат напред в бъдещето, преди почти 2 века са създали килийно училище, защото са знаели, че само чрез просвета и култура може да има напредък“, заяви в приветствието си Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. „Няма друга държава в света с празник на буквите. Свещените кирилски букви са нашата история, памет, но и бъдеще“, подчерта вицепрезидентът. „Портретите на Светите братя бяха неизменна част от битките ни за свобода. Мечовете от желязо записват дати в историята, духовният меч на словото пише вечност“, заяви Йотова.

Тя подчерта, че и днес ги има съвременните фанариоти, които внушават, че кирилицата отдалечава от съвременната цивилизация, които се опитват да пренаписват историята. „На тях трябва да кажем, че делото на Кирил и Методий и техните ученици намери спасение в България, благодарение на прозорливи български владетели“, изтъкна Йотова и добави, че златен век се пише от умни политици, които знаят, че бъдещето е в образованието и културата.

По-рано на среща в Културно-информационния център „Босилеград“ представители на българското национално малцинство поставиха пред вицепрезидента свои проблеми, за решаването на които се надяват на българската държава. Йотова се ангажира те да бъдат адресирани до съответните институции. „Българското национално малцинство е записано в Конституцията на Република Сърбия. Това е първата стъпка, втората е пълноценната реализация на правата на нашите сънародници. Диалогът е единственият път за изчистване на нерешените въпроси, за да вървим напред двата народа и двете държави“, посочи вицепрезидентът. Тя увери нашите сънародници, че българската държава стои зад техните интереси. Вицепрезидентът подари на центъра книги на български автори.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , посети и пресклуба на Българската телеграфна агенция в Босилеград. На срещата, в която участва и посланикът на България в Сърбия Петко Дойков, беше обсъдена подготовката на бизнес форум в Босилеград с представители на българската и сръбската държава, който да начертае възможностите за развитие на региона. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , се поклони пред паметника на Васил Левски в Босилеград.

 

Филип Епитропов
2918 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ПИРОН В КК Е Н Е Ф А

2022.05.25 | 05:23

5
НЕ Е ПАРИЖ, ЛОНДОН Е :)
ПИРОН В КЕ Н Е Ф А

2022.05.25 | 05:22

4
А КЪДЕ СА ВИ КНИГИТЕ ОТ ЗЛАТНИЯ ВЕК? ОТ ЦАРЯ ЧЕСТИТИ? :)
Az znam

2022.05.24 | 18:38

1
Che shte poludeete sega no v Russia vsjaka godina pochitat 24 mai Kiril i Metodii i VINAGI BLAGOFARjJAT na Balgarite, ne na partiite, i ima preki paralelni programi s varvi narode vazrodeni ot mnogo gradove v russia, koito ne vjarva da proveri daje 50 godini nazad. Siguren sum che dori dnes shte go napravjat bez paralelno peene ama nali nie veche ne sme sme bratja s tjah a sme amerikanci i vapreki vsichko. Za men v celija svjat az imam 1 bratja koito shte skochat vapreki vsichko i vsichki. Napred Naukata e Slance chestit praznik!

2022.05.24 | 20:42

3
"Ти знаеш" , за коя русия говориш , защото и аз съм бил там? Те казват , че нашите букви са като техните , а би трябвало да е обратното. Техните са като НАШИТЕ!!!
Дедо Пинто

2022.05.24 | 20:34

2
Абе всезнайко, кога ще се научиш да пишеш с БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА ???????

Добави коментар

Водещи новини