Сандов подкрепи идеята за национализация на руско имущество у нас: В Европа го правят

БТВ
share

Национализацията на руско имущество е санкция спрямо управляваната от Путин и Кремъл държава и спрямо начина, по който тя агресира с държава, който ни е много близка. Национализацията на руско имущество има и по други места в Европа. Това е мярка, която цели да покаже, че България няма да търпи отношения с държава, в която има подобно управление. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Припомняме, че днес от парламентарната трибуна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов предложи идеята българската държава да национализира руско имущество, най-вече активи на руската петролна компания "Лукойл".

Христо Иванов: Не е време за драми, точно обратното

Путинизацията достигна своите крайни размери, тази външна и нова ситуация изисква едно адаптиране, изисква нови мерки, аргументира се още вицепремиерът.

По темата с казуса около затварянето на ТЕЦ "Марица" 3 Сандов заяви, че предприятието "ще заработи тогава, когато бъдат изпълнени съответните норми".

Какви са последствията след затварянето на ТЕЦ "Марица 3"

Виждаме едно старо предприятие, което трови гражданите на Димитровград и ние трябваше да преустановим това нарушение. Това предприятие просто не съответства на изискванията. Който го види, ще разбере, че се връщаме с над 60 години назад, коментира министър Сандов.

Той уточни, че протестът на работниците е справедлив, но той трябва да е насочен не към държавата, а към работодателя.

Сандов: Европейският съд в Люксембург осъди България за наднормени нива на серния диоксид в югоизточния район

Кога ще бъде отворено, когато бъдат изпълнени всички изисквания. Трябва да се работи в нормите, посочи още Сандов.

Вицепремиерът подчерта, че не само ТЕЦ "Марица" 3, но всички предприятия трябва да работят според нормите на европейското и българското законодателство.

След затварянето на ТЕЦ "Марица 3" - няма замърсяване със серен диоксид над нормите в Димитровград

Еднакво строги сме към всички. Законът трябва да се прилага еднакво, за да няма двоен стандарт, предупреди регионалният министър.

По отношение на въглищните централи Борислав Сандов обясни, че затварянето им ще бъде отложено, но през лятото ще бъдат принудени да работят на по-нисък капацитет от порядъка на 40% от възможностите си, като през зимата ще могат да работят отново при пълния си капацитет.

Водещи новини

Още новини