Радев в Чехия: Руската агресия в Украйна руши утвърдения международен ред

Пресцентър на Президентството
share

За нас Чехия има особено място - не само като приятелска държава и член на европейското семейство и съюзник в НАТО. Нашите връзки имат дълбоки исторически корени. Те датират от 9 век с историческата мисия на братята Кирил и Методий и славянската солидарност. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с чешкия президент Милош Земан.

Стокообменът ни е рекорден, но споделяме убеждението, че можем да постигнем повече със съвместни инвестиции, включително в енергетиката и военната промишленост, допълни Радев.

И двамата споделяме тезата, че постигането на климатична неутралност за нашите две страни е невъзможно без създаване на условия за развитието на ядрената енергетика и да не допускаме грешката да се отпускаме много към модерните възобновяеми източници, закривайки базовите си мощности като въглищни централи, ядрена енергетика и тн.

Румен Радев е на официално посещение в Чехия

Естествено осъждаме категорично руската агресия в Украйна, която руши цяла държа. Руши и утвърденият международен ред и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа. Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна промяна на Алианса и трансформация с фокус към Източния фланг. За съжаление войната постави страните ни пред предизвикателства, особено чешкото председателство на ЕС. Призивите за прекратяване на нападенията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика и заклинанията за победа. Това означава дълга война на изтощение с тежки последици както за двете страни, така и за цяла Европа. България и Чехия са солидарни с украинците и приемаме стотици хиляди бежанци. Това, което трябва да направим е да се ангажираме повече е с нашата стратегическа автономия и с енергийната си независимост, каза още българският президент.

Трябва да сме внимаваме с кризите, които предизвиква войната. Защото продоволствената криза, която води до нови мигрантски вълни, енергийна криза с нарушени доставки и галопираща инфлация. Затова е важно санкциите, които налагаме да бъдат ефективни, но да не допускаме те да нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи. Спирането на доставките на петрол няма да се отразят добре на нашите икономики и трябва да сме изключително внимателни, като отчитаме спецификите на всяка една страна, допълни още държавният глава. 

Водещи новини

Още новини