Убитите цивилни в Украйна - с хиляди повече от официалната статистика

  • 10 май 2022 14:22

  • 991
  • 2
Убитите цивилни в Украйна - с хиляди повече от официалната статистика
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

С хиляди повече от официалните данни на ООН е броят на убитите цивилни от началото на войната в Украйна, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на ръководителя на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в страната.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5576

Според официалната статистика броят на жертвите до момента е 3381 души.

Екипът на ООН, който включва 55 наблюдатели в Украйна, посочва, че повечето от смъртните случаи са настъпили вследствие на използването на експлозивни оръжия с широка зона на въздействие, като въздушни удари.

Работим върху оценките, но всичко, което мога да кажа засега, е, че те са с хиляди повече от числата, които в момента ви дадохме, обясни Матилда Богнер на брифинг в Женева, когато беше попитана за общия брой на смъртните случаи.

Голямата черна дупка наистина е Мариупол, където ни беше трудно да получим пълен достъп и да разполагаме с напълно потвърдена информация, добави тя, имайки предвид пристанищния град в Югоизточна Украйна, който беше свидетел на най-тежките сражения.

Москва отрича нейни мишени да са цивилните жители и нарича нахлуването си, започнало на 24 февруари, "специална военна операция" за разоръжаване на Украйна и освобождаването й от "антируски националисти", подклаждани от Запада.

Украйна и Западът пък твърдят, че това е фалшив претекст за водене на непредизвикана агресивна война.

ДЕН 76 ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Западните санкции хвърлиха Русия в най-тежката рецесия от 1994 г.

Богнер заяви, че нейният екип разследва и това, което определи като "достоверни твърдения" за изтезания, малтретиране и екзекуции от украинските сили срещу руските окупатори и свързани с тях въоръжени групи.

Тя подчерта, че екипът на ООН документира и нарушения, извършени от украинските сили, макар със значително по-голям мащаб да са тези на руските войски.

Калина Христова
991 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Casualties Iraq War|Civilian casualties Afghanista

2022.05.10 | 19:10

2
Двете страници в Уикипедия са доста подробни... 185,194 - 208,167 цивилни в Ирак... 46,319 Цивилни в Афганистан... Ааааа - забравих... То тия са Гои - не са хора... Забравих - забравих... Извинявам се - трийте коментара, че тия животни от Ирак и Афганистан, категорично не заслужават внимание/спомен... Ааааа забравих още нещо - Слава на Украйна, Слава на героите от Азов...
ЛЕЛЕ

2022.05.10 | 16:57

1
ЗАЩО БЕ НУЖНО ТОВА ИМА И ДРУГ НАЧИН БЕЗ СМЪРТ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини