Румен Радев се срещна с министъра на външните работи на Нигерия

  • 12 май 2022 17:00

  • 410
  • 5
Румен Радев се срещна с министъра на външните работи на Нигерия
© Пресцентър Президентство
Слушай новината Слушай новината

Перспективите за сътрудничество между България и Нигерия в областта на икономиката, енергетиката, информационните технологии, образованието и сигурността бяха във фокуса на разговора между президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и министъра на външните работи на Федерална Република Нигерия Джефри Ониеама, който е на работно посещение у нас, съобщиха от президентския прессекретариат.

Разширяване на сферите на икономическо сътрудничество и увеличаване на стокообмена между България и Нигерия е от съвместен интерес, беше общата позиция по време на срещата. Търговските отношения между двете страни в момента са съсредоточени основно в областта на селското стопанство, а това не отразява възможностите на двете икономики. През последните години износът от България към Нигерия се е увеличил с близо 40%, а от Нигерия към България – с около 10%.

Като област с голям потенциал в двустранното партньорство бяха откроени високите технологии. Утвърждаването на Нигерия като финансов център в Африка, както и на български компании в областта на финансовите технологии са добра основа за взаимноизгодно сътрудничество, подчерта Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Българският държавен глава отбеляза и че все повече високите технологии са в основата на подобряване на процесите на управление и мониторинг на прилаганите политики в екологията, селското стопанство, сигурността и отбраната, което дава нова перспектива за разширяване на двустранното партньорство.

Радев към българите в Чехия: Поздравявам ви, че успявате да пазите нашите култура, традиции и език

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на открои възможността за взаимноизгодно сътрудничество между България и Нигерия за преодоляване на последиците от войната в Украйна, свързани със спирането на енергийните доставки от Русия за страната ни. Държавният глава приветства готовността на Нигерия да окаже съдействие на България за постигането на диверсификация в доставките на природен газ и нефт.

Осигуряването на възможност за продължаване на образованието на студенти от Нигерия, които са евакуирани от Украйна, във висшите училища в България, също бе сред акцентите на срещата. През първия семестър на учебната 2021/2022 г. общо 134 нигерийски граждани се обучават в 19 български висши учебни заведения. Няколко университета у нас вече са заявили готовност за прием на нигерийски студенти от Украйна. В рамките на срещата бе обсъдена и перспективата нигерийски военнослужещи да получават професионалното си обучение в страната ни.

 

Константин Тодоров
410 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Посланикът на Малави

2022.05.13 | 22:31

5
другата седмица е наред моят шофьор. Колегата от Нигерия каза, че така са направили с румбата - излъгали са го, че е министърът на външните работи! Дали саму и нигерийска сметка за помощи като Киро -простото!
РОБСКА ДУШИЦА Е БЪЛГАРИНА

2022.05.12 | 22:35

4
БЕЗ ПРЕДАТЕЛИ И БЕЗ ПОРОБИТЕЛИ НЕ МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ.
Хари

2022.05.12 | 17:43

1
Браво Румба! Бележиш върхове във външната политика. Тия срещи са знаменателни и много полезни.

2022.05.12 | 20:32

3
Hahhaa

2022.05.12 | 17:46

2
То пък защото ти бедния селянин който само оцелява е постигнал нещо , ходи си вземи мизерната заплата и не използвай иронията че тя е за по успешни хора

Добави коментар

Водещи новини