Министър Сандов: Оръжието за Украйна не трябва да е решаващият въпрос за съществуването на коалицията

Булфото (архив)
share

Въпросът с изпращането на оръжия в Украйна трябва да се реши от българския парламент. Вътре в управляващата коалиция е ясно, че има различна позиция на една от партиите, но това не би следвало да е решаващо за съществуването на тази коалиция, тъй като ние имаме управленска програма, която бележи пътя, по който ние трябва да вървим и принципите и политиките, по които ние трябва да работим.

Това заяви пред журналисти вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на въпрос за бъдещето на правителството във връзка с разминаванията между коалиционните партньори по темата с отпускането на военна помощ за Украйна. Той смята, че няма нарушаване на коалиционното споразумение. По думите му управляващите не бива да са заложник на кризи, предизвикани отвън. 

Министър Сандов: Предоставянето на оръжие за Украйна, означава сигурност и за България

Сандов определи като извънредна ситуацията със спирането на доставки на газ за България от Русия. Руската федерация, освен че не признава международните договори, свързани с човешки права и териториална цялост на други държави, се вижда, че не изпълнява и търговските договори, коментира той. България е обект на търговска агресия, защото се нарушава договор, а страната ни е редовен платец за доставката на газ, смята вицепремиерът.

Според него с доставките на газ Русия се опитва да влияе върху политическата ситуация в България. Вярвам, че ще се прояви зрялост в управленската коалиция, в българския парламент за това ние да не се поддадем на шантаж. По думите му трябва да се търси и общо европейско решение по казуса, предаде БТА.

Водещи новини

Още новини