Борислав Сандов: Три наказателни процедури на ЕК към България следва да бъдат закрити

  • 10 май 2022 16:35

  • 1737
  • 2
Борислав Сандов: Три наказателни процедури на ЕК към България следва да бъдат закрити
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

От 18 наказателни процедури на Европейската комисия (ЕК) към България в областта на екологията, три би следвало да бъдат закрити, защото сме изпълнили изискванията. Това заяви вицепремиерът по климатичните промени и министър на околната среда и водите Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е в отговор на депутатско питане по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия, предаде БТА.

Една от процедурите, по които са изпълнени изискванията на ЕК, е за липсата на транспониране на законодателство по отношение на шума на неорганизирани източници, посочи вицепремиерът. Очакваме формалното решение на Европейската комисия за закриване на процедурата, заяви той.

Изпълнени са и ангажиментите на страната относно картите за опасност от наводнения, които, по думите на Сандов, следва да обхващат географските райони според изискванията на ЕК. Изчистени са и изискванията по отношение на наказателната процедура относно докладването на състоянието на морските води.

Министърът обясни, че три други наказателни процедури ще бъдат закрити след приемането на Закона за опазване на околната среда на второ четене в парламента. 

Министър Сандов се включва в световна кампания за защита на почвите

С промените в Закона за генетично модифицирани организми (ЗГМО) ще отпадне още една наказателна процедура, отново свързана с липсата на транспониране на европейска директива. По-рано днес на заседанието на комисията измененията в ЗГМО бяха приети на първо четене.

Министър Сандов отбеляза също, че се работи по промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които да спомогнат за отпадането на друга наказателна процедура.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1737 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Яна

2022.05.11 | 19:58

2
Е голяма успех няма що! А останалите? Леле колко жалък опит за ПиАр
Петър

2022.05.11 | 19:25

1
Но заради "работата" на Сандов ще бъдят открити още много наказателни процедури.

Добави коментар

Водещи новини