Забрана на износа на зърно от страната няма, каза Асен Василев

Булфото (архив)
share

Забрана на износа на зърно няма, каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред журналисти в парламента във връзка със сигнали от фирми, че на Дунав мост не дават на камионите им да излязат от страната.

Текат детайлни проверки върху целия износ, така че да сме сигурни, че всички процедури са спазени, разясни Василев. Той посочи, че в момента в България има достатъчно зърно, но ситуацията на международните пазари е абсолютно критична и трябва да сме сигурни, че абсолютно всичко е спазено, преди зърното да напусне страната ни.

Държавата ще се опита да нормализира цените за Великден. Всичко е заради психозата

Относно невъзможността украинските бежанци да обменят парите си, финансовият министър обясни, че в момента няма котировки на украинската гривна никъде по света, не само в България. Няма и механизъм, по който активните пари могат да бъдат обменяни, било в левове, било в други валути, посочи той. Работи се на ниво Европейска централна банка да се направи програма евентуално за изкупуване с много ясни параметри, за да няма спекула с гривните, но към момента няма котировки никъде по света, защото последната котировка на Украинската централна банка е от деня преди войната, каза Асен Василев.  

В отговор на въпрос вицепремиерът каза, че очаква първите пари по Плана за възстановяване и устойчивост през лятото. Асен Василев обясни, че на 15 март се очаква да бъдат приети последните корекции на техническо ниво, след което ЕК има процедура, която отнема от две до три седмици за вече формалното разписване. Но ние в момента, в който имаме уточнено техническо ниво, започваме предварително изпълнение на проектите, допълни той.

Водещи новини

Още новини