Парламентът прие на второ четене промени в закона за дейността на колективните инвестиционни схеми

Novini.bg
share

Колективна инвестиционна схема с произход от друга държава-член на ЕС, която предлага дяловете си на територията на България, предприема необходимите мерки с цел осигуряване на обработването на нарежданията за записване, обратно изкупуване и извършване на други плащания към притежателите на дялове в съответствие с условията, установени в изискуемите документи. Парламентът прие на второ четене промени в Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране.    

Изисква се и предоставянето на информация на инвеститорите за начина, по който могат да бъдат подадени нарежданията и получени сумите при обратното изкупуване. Колективната инвестиционна схема с произход от друга държава-член може да изпълнява мерките, регламентирани в закона, чрез възлагане на трето лице или по друг начин, който се реализира без физическо присъствие на територията на страната ни.

Реализирането на мерките се осигурява включително чрез използването на електронни средства, на български език, пряко и/или чрез възлагане на определено от нея трето лице.   

Колективна инвестиционна схема с произход от друга държава-член, която предлага дяловете си на територията на България, може да оттегли уведомлението за тяхното предлагане, включително на съответните класове акции, при отправена обща покана за обратно изкупуване на всички дялове, освободено от такси или приспадания, която е оповестена публично в рамките на най-малко 30 работни дни, отправена е пряко или чрез финансови посредници, лично до всички инвеститори на територията на Република България, чиято самоличност е известна, отбелязва БТА.

Парламентът прие на първо четене законови промени, засягащи инвестиционните посредници

Водещи новини

Още новини