Атанасова: ГЕРБ ще бъде опозиция! Нека да не си поставяме цели, които не можем да изпълним

share

През тази година два последователни парламента се провалиха в опита си да излъчат редовно управление на страната. Този провал беше наказан от българските избиратели с рекордно ниска избирателна активност и срив на подкрепата за партиите, които участваха пряко в него. Тези два факта трябва да бъдат отчетени от всички нас и сме длъжни да се съобразим с тях. Заради ниската избирателна активност настоящият парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност, за да си позволи нови авантюри и да пилее време в произвеждане на скандали. Каквото и да е мнозинството в парламента, то няма да е плод на силна обществена енергия, а резултат от компромиси. Не е ясно колко български граждани бяха лишени от правото си на глас заради машините и репресиите от служебното правителство. Всяка илюзия, че някой е победил безапелационно, ще се разбие в действителността. Това заяви от парламентарната трибуна Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС по повод откриването на 47-ото Народно събрание.

,,Надяваме се, че грешките, които провалиха последните два парламента, няма да се повторят в този и всички ще подходим със смирение и отговорност в сложната ситуация, в която се намира България. Осъзнаваме и необходимостта от съставянето на редовно правителство'', каза още Атанасова.

По думите ѝ в новия парламент ПГ на ГЕРБ-СДС ще бъде опозицията на очертаващото се ляво либерално мнозинство.

Но ние не възприемаме ролята си на опозиция като политически инструмент за нагнетяване на напрежение в обществото. Наясно сме, че предизвикателствата пред страната са прекалено големи и на тях може да се отговори само с разумни решения, обществено единение и политическо съгласие. Готови сме да водим конструктивни и публични разговори с всички парламентри групи, увери тя.

Атанасова припомни, че на днешната дата преди 15 години е основана ПП ГЕРБ и използва повода да благодари от името на партията на всички техни членове и симпатизанти, които са ги подкрепяли, "въпреки заплахите, изчегъртването и репресиите".

Атанасова: Ще внесем мораториум на нов външен дълг до сформиране на редовно правителство

,,През последните години, докато бяхме управляващи, бяхме подложени на постоянни атаки. Затова сме наясно колко е важен подходът на опозицията към управляващото мнозинство. Ролята на опозицията трябва да е ролята на разумен коректив. Пожелаваме успех на бъдещите управляващи и ги призоваваме да не пропускат възможностите за разговори с опозицията. Мога да гарантирам, че ако бъде сформирано редовно правителство, то ще получи необходимия толеранс и нужната експертиза от нашите колеги'', заяви Десислава Атанасова.

Сред основните приоритети на коалицията ГЕРБ-СДС Атанасова изтъкна качественото образование, инвестициите и увеличаването на доходите на българите. По отношение на доходите обаче тя предупреди, че от партията няма да позволяват това да се случи чрез тегленето на заеми и в тази връзка обяви, че първото предложението на групата ще бъде мораториум върху тегленето на нов държавен дълг до избирането на редовно правителство.

Не бива да си поставяме цели, които не сме в състояние да постигнем, но сме длъжни да надскочим егото, злободневните теми и дори тяснопартийните интереси, в името на това да облекчим всички български граждани, които са изправени пред предизвикателствата на кризата. Убедени сме, че това е единственият път към връщането на доверието в парламента, в партиите и във възможностите на страната да защитава националния си интерес. От всички нас зависи да дадем увереност на българите, че могат да живеят в среда на сигурност и спокойствие и сме убедени, че ако го направим, те ще ни отговорят с доверие, призова Атанасова в заключение.

Водещи новини

Още новини