Политолог: Не е трудно да направиш добро впечатление на фона на наследството от Борисов

Булфото (архив)
share

Преговорите за коалиционно управление влизат на фона на високи очаквания, каквито се произвеждат обикновено по време на кампания, в която по принцип има много обещания. Заедно с това има ниски критерии, наследени от предходното правителство - и по отношение на правене на политики, и по отношение на начин на вземане на решения. Не е трудно бъдещите кандидати за власт да адресират тези ниски критерии и да управляват естетическите впечатления, т.е. да направят добри впечатления. Този коментар направи пред БНР политологът Страхил Делийски.

По думите му заявките за прозрачно провеждане на преговорите със сигурност работят в контекста на наследството от Бойко Борисов, но е друг въпросът дали това е ефективно.

Бойко Ноев и Иво Инджев: Борисов е човекът на Путин в София

Според политолога "офертата" на Кирил Петков и Асен Василев е просто да се спрат кражбите.

Пътят е ясен, няма да пипаме данъци, единствено ще спрем кражбите и ще плеснем с ръце и ще се прегърнем. Върнахме се в началото на Милениума - с появата на НДСВ, когато смисълът на политическото беше някакви добре подготвени мениджъри да управляват някакви процеси, които е ясно на всички докъде ще доведат. Подобен тип прагматична оферта би могла в краткосрочен план да свърши работата по формиране на изпълнителна власт, коментира той.

Страхил Делийски обобщи, че това, което наблюдаваме, е заменяне на политиката с мениджърството.

,,Това го играхме при НДСВ, но не само ние, целият свят го игра това. Проблемът е защо отново решаваме да го играем, след като голямата криза от 2008-а тотално промени това разбиране и политиката отново стана политика. В глобален мащаб има реполитизация на политиката, но ние имаме интелектуален мързел'', посочи той.

От Продължаваме промяната с важно уточнение за старта на преговорите за кабинет

Делийски подчерта, че има хроничен дефицит на българската политическа система в нейната представителна част:

Има свръхпредставителство на интересите на едно икономическо малцинство и почти никакво представителство на интересите на огромното социо-икономическо мнозинство. По силата на тази диспропорция ще виждаме лесно формиране на кабинети и ще имаме все по-натрапчивото усещане у много хора, че когото и да изберем, ще бъде едно и също. Затова избирателната активност пада и хората се хвърлят все на появилия се нов, обясни той.

Водещи новини

Още новини