Ядрената енергетика вдигна градуса на напрежението между преговарящите за нов кабинет

ПП
share

Започнаха дискусиите на "Продължаваме Промяната" с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" на тема енергетика. Целта на обсъжданията е да се постигне коалиционно споразумение с тези политически партии за създаване на правителство.

От днес до събота "Продължаваме Промяната" започва серия от дискусии по ключови политики с цел изработване на коалиционно споразумение. Във всяка от дискусиите по различните теми са поканени да участват по трима експерти от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Срещата започна с минута в памет на жертвите в катастрофата на пътнически автобус с македонска регистрация, който се запали на автомагистрала "Струма" и 45 души загинаха.

НА ЖИВО: Започнаха разговорите за съставяне на нов кабинет

Асен Василев от "Продължаваме Промяната" предложи да се чуят всички виждания на експертите в сектора. Точките, по които няма съгласие, ще бъдат обсъдени във втората част на дискусията. В първата част ще се търсят сходните виждания в сектора.

"Целта е България да има максимално независима енергийна база - т.е. с български енергоизточници", изтъкна Василев.

По думите му тази енергийна база трябва да бъде устойчива и да може да посрещне зимния пик, независимо от пика. Третият принцип е тази енергийна база да дойде на възможно най-ниска цена.

По време на преговорите с ПП за постигане на коалиционно споразумение за създаване на правителство БСП предложи краткосрочни мерки за смекчаване на ценовия шок на електроенергията в България, както и дългосрочни за провеждане на устойчиво енергийно развитие в 4-годишен период от време. В преговорите от страна на левицата участват Таско Ерменков, Румен Овчаров и Драгомир Стойнев, Любомир Денчев и Иван Йолов.

По краткосрочните мерки за смекчаване на ценовия шок на електроенергията в България БСП предлага шест по-основни мерки. Ерменков изтъкна, че те са в съответствие с указанията на Европейската комисия /ЕК/ за преодоляване на ценовия шок на електроенергията на европейско ниво. Първото, което БСП предлага, е спешна подкрепа за домакинствата на и под линията на бедността с безплатна доставка на 200 киловатчаса електроенергия месечно за едно домакинство, включително пенсионери и безработни. Тази мярка трябва да се приложи обаче, само ако Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ вдигне цените от регулирания пазар. Второто предложение е да не се спира електроенергията на посочените домакинства за не повече от неплатени сметки за ток и газ и да се разреши разсрочването на плащанията на сметките на ток, газ и парно в рамките на една година, имайки предвид, че през зимния период са по-високи сметките, докато през лятото не. Целта е да има една равномерност в сметките на домакинствата.

Третото предложение на БСП касае цените на тока, парното и на природния газ на обществените заведения - детските ясли, градини, училища и социални домове, които купуват по цени на свободния пазар, докато в бюджетите им са заложени съвсем други сметки. Идеята е разликата между това, което те плащат и това, което им е заложено в бюджетите, да бъде покрита чрез корекция на финансовите взаимоотношения между централната и местна власт. Другото предложение е да се намали ДДС върху крайните цени на тока, парното и газа от 20 процента на 9 на сто. Като пета точка БСП предлага Министерството на финансите, съвместно с КЕВР, да предложи промени в данъчното законодателство и регулаторните права с цел облагане на свръх печалбите на производителите и търговци на енергия. "Тук не правим разлика между държавни и частни", изтъкна Ерменков. Той уточни, че свръх печалбите ще се дефинират на базата на определените прогнозни референтни цени, определени от КЕВР. Шестата точка е разработване на такива правила за такова функциониране на Българската независима енергийна борса, които позволяват търгуване на количества електроенергия за вътрешния пазар с възможност за дългосрочни договори.

Първата дългосрочна мярка, която БСП предлага, е по-нататъшно развитие на българската ядрена енергетика. Това включване на изграждане на заместващи мощности, след като изтече ресурсът на тези в АЕЦ "Козлодуй".

От Продължаваме промяната с важно уточнение за старта на преговорите за кабинет

В тази точка влиза изграждане на нови ядрени мощности, като уточняването на площадките и типа реактори да се извърши въз основа на независима експертна оценка. Втората дългосрочна мярка е запазване на енергийния комплекс "Марица изток". В точка се предлага да се положат усилия в преговорите с ЕС за максимално възможно използване на въглищните централи и гарантирането на работни места и доходи до въвеждането на нова базова мощност, защото в противен случай ще се наруши сигурността на доставките на електроенергия. Третата точка е "либерализация, но с мисъл за хората". На първо място трябва да се определи кои са енергийно зависими потребители и разработване на мерки за гарантиране на непрекъснати достъпни доставки на електроенергия за тях. Второто е отказ от извеждането на битовите потребители на либерализирания пазар и връщане на регулирания пазар на всички социални заведения като детски градини, училища, болници, социални домове. Четвъртото предложение на БСП е подкрепа за производителите на възобновяема енергия. Следващата точка е разработване на механизми за изграждане и съхранение на енергия. БСП поставя и фокус върху водород като начин на съхранение на зелена енергия. Може да се използва смесена електроенергия за производство на водорода, с преференция към зеления водород. Петата точка е сигурност на доставките на природен газ.

БСП предлага и разработване на национална дългосрочна програма за стимулиране на индустриалното и битово потребление на природен газ. Таско Ерменков е на мнение, че следващото правителство в областта на енергетиката трябва да проведе разговор с ЕК и ЕС за цялостен преглед на Зелената сделка и от гледна точка на гарантиране на сигурността на доставките и икономическо ефективно и ценово енергоснабдяване. В ЕС страните имат различно икономическо и социално развитие. Освен това имат историческо наследство в развитието на енергетиката и няма как с универсални мерки да се постигнат еднакви задачи с еднакви последствия, изтъкна той.

Хиновски: Не можем да спрем износа на ток, но можем да променим правилата, по които да се продава

По време на преговорите с ПП по енергийните въпроси за постигане на коалиционно споразумение за създаване на правителство от "Има такъв народ" предложиха няколко базови принципи за развитие на сектора. В преговорите от "Има такъв народ" /ИТН/ участваха експертите Иван Хиновски, инж. Благой Голубарев, Георги Чепишев, Александър Николов.
Според Иван Хиновски бъдещето развитие на сектора трябва да бъде резултат от редица стратегии и политики, които трябва да бъдат разработени и приложени. Това са стратегията за декарбонизацията на българската икономика; за управление на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво; за проучване и развитие на собствен добив на петрол и природен газ, както тази за развитие на минните региони.

ИТН предлага промени в Закона за енергетика и други нормативни документи и създаването на нови административни структури в отговор на новите политики. Това е зам.-председател на Министерски съвет по климата, Междуведомствен експертен и климатичен съвет, както и експертен енергиен съвет. Другият базов принцип е, че Министерството на енергетиката трябва да представя ежегодни публично достъпни доклади за изпълнение на дейностите, които са заложени в Енергийната стратегия на България, а ръководството на ведомството да дава пресконференции за състоянието на бранша и изпълнението на тази стратегия на всеки три месеца.
Следващото предложение е въвеждане на нова линия за компенсация на високите разходи на електроенергия и топлинна енергия на общини, болници и социални заведения. Предложението на партията е от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" /ФСЕС/ да се формира негативно задължение към обществото, което ще свали разходите на посочените обекти.
На следващото място от ИТН предлагат промяна на регламента за закупуване на технологичните разходи на ЕРП-ата и ЕСО, които вместо от сегмента "ден напред", където са по-високи цените на електроенергията, да преминат на цената на обществения доставчик. Другото предложение е стимулиране на търговията на платформата за дългосрочни договори, но при нови условия. Това може да стане чрез договор между производители и големи потребители на цена, която се договаря, но пак да става през енергийната борса през дългосрочните договори.

Според Хиновски трябва да се направи и преглед на наказателните процедури срещу България в областта на енергетиката. Той посочи, че в момента има около 8 наказателни процедури.

Иван Хиновски за novini.bg: Сметките ни за топло и светло ще поскъпнат с около 20 на сто в началото на 2022 г.

Политика номер едно трябва да бъде подготовка на условията на Механизма за капацитет. Втората политика е изготвяне на актуалното състояние на заявените и изграждане на нови генериращи мощности на ВЕИ и паралелно с това изготвяне на прогнозен мощностен и енергиен баланс с отчитане на тези резултати. Третото е приемане на нова енергийна стратегия. Важно за ИТН е подготовката и започването на програмата за изграждането на индивидуалните фотоволтаични инсталации съгласно Директива 2018/2001. Също така трябва да се включи в нея и до 1 мегаватпик за индустриални потребители за собствено производство. Другото предложение на либерален режим на изграждане на нови мощности на ВЕИ на пазарен принцип без държавна подкрепа и с участие в разходите по интегрирането им.

Другата политика, която от ИТН счита, че трябва да бъде развита, е разработване на национална стратегия за български добив на петрол и газ. Трябва да се разработи и дългосрочна стратегия за развитие на комплекса "Марица изток". Има план със създаването на ново държавно предприятие "Конверсия на минни региони", което ще помогне в буферния период и да създаде условия за инвестиция на високотехнологични производства в комплекса. 

Спор "за" и "против" развитие на ядрената енергетика и изграждане на нови мощности беляза последния час на разговорите. Темата раздели формациите, преговарящи за съставяне на кабинет. Асен Василев се обяви категорично за това България да остане държава с ядрена енергетика. "За нас ядрени мощности в България не е въпрос само на енергийна сигурност, това е въпрос от националната сигурност", обяви той.

Той беше подкрепен от БСП и "Има такъв народ". Експертите на "Демократична България" обаче се противопоставиха на изграждането на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй". Съгласие беше постигнато да се преговаря с ЕС за запазване на енергийния комплекс "Марица Изток".

Водещи новини

Още новини