Финансовият и икономическият министри опровергаха твърдения на Борисов за новия дълг и инвестициите

share

Таванът на дълга е решение взето ноември 2020 година, когато е приет бюджета на България за 2021 година. Просто изпълняваме решението на 44-ия парламент. С тези пари се индиксират пенсии, дават се за COVID мерки, маски, ваксини. Тези средства са планирани още от преди година. Няма нищо лошо да се тегли дълг, когато има смисъл. В момента лихвите са ниски и почти нулеви. 

Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ служебният финансов министър Валери Белчев по повод последните нападки от страна на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, че служебното правителство тегли половин милиард дълг. 

Борисов: Докато се занимават с чекмеджета и кой как прави секс, теглят по половин милиард лева дълг

"Няма нищо вярно в твърденията, че сме приели бюджета за 2022 година на тайна сбирка. Тази информация е в сферата на шегата. Правим анализ и нещата изглеждат добре. Средства има и те ще гарантират един нормален живот на държавата следващата година. Готова е бюджетната рамка и тя ще бъде внесена в МС, но без конкретни политики. Ние сме служебно правителство и нямаме право да определяме политиките. Това е работа на парламента и редовния кабинет. Пак ще повторя, че ние сме направили една базисна рамка. Ще направим всичко възможно пенсионерите да продължат да получават COVID добавките си и през следващата година", разкри той.  

Ето какви решения прие служебното правителство днес

"Само за последния месец имаме инвестиции около 100 млн. лева", обяви от своя страна икономическият министър Даниела Везиева, която също бе гост в предаването и отговори на нападките на бившия премиер. "Това са смесени инвестиции - и чуждестранни, и български. Няма нищо вярно в твърденията, че преките чужди инвестиции са намалели. В момента сме със 700 млн. повече инвестиции спрямо същия период на миналата година. Всички актове на Кирил Петков са стабилни и никой не ги обжалва въпреки решението на Конституционния съд. Тази тема се преекспонира", категорична бе тя. 

Министър Живков: От днес започва практическото прилагане на програмата за компенсиране на бизнеса заради високите цени на тока

"Инфлацията не е неочаквана. В момента имаме много по-голямо търсене на стоки, отколкото предлагане. Това се дължи на COVID кризата. В момента икономическите процеси в България са на нивата от преди пандемията. Бизнесът страда от високите цени на тока, но това е световен проблем, а и правителството вече компенсира фирмите за цената на тока", добави тя. 

Водещи новини

Още новини