Министър Живков: От днес започва практическото прилагане на програмата за компенсиране на бизнеса заради високите цени на тока

  • 09 ноември 2021 15:40

  • 1488
  • 3
Министър Живков: От днес започва практическото прилагане на програмата за компенсиране на бизнеса заради високите цени на тока
© Булфото

От днес започва практическото прилагане на програмата за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията, която бе приета от правителството на 26 октомври и променена на 6 ноември.

Това каза на брифинг в Министерството на енергетиката ресорният министър Андрей ЖивковАндрей ЖивковАндрей Живков е роден през 1971 г. в град Ботевград. Завършва средното си образование в 1-во Единно. Той и неговият екип обявиха пред журналисти започналото подписване на договори с търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават директно на крайни небитови клиенти и оператора на организирания борсов пазар на електроенергия. Министерството на енергетиката сключи първите договори с ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД, ЕСО ЕАД, АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД, Енерго про, ЧЕЗ и ЕВН. До края на седмицата предстои да се подпишат споразумения с общо 67 доставчици, което ще гарантира компенсирането на всички небитови крайни клиенти. 

Министър Живков призова да не се говори за апокалиптични сценарии с тока, защото държавата имала механизми, с които да реагира

Това е поредната стъпка, която предприе правителството в помощ на бизнеса заради високите цени на електроенергията, акцентира министър Живков. Той припомни вече влязлата в сила методика за промяна на цените на доставчика от последна инстанция, благодарение на което тези цени са намалени с до 30 лв/мвтч, както и отмяната на застраховките като вид обезпечение при търговията на борсата.

По програмата за компенсиране сметките на общо около 630 хил. фирми ще бъдат намалени с по 110 лв/мвтч използвана електроенергия. Тъй като сроковете за фактуриране на различните дружества е различен, преди дни правителството промени програмата, давайки възможност на министъра на енергетиката да определя в типовия договор, сключен с доставчиците, различни дати за предоставяне на заявления, за получаване на необходимата информация от фонд „Сигурност на електроенергийната система“ и за възстановяване на получената компенсация от страна на доставчиците към небитовите крайни клиенти.

Промените в програмата предвиждат също възможност фактури, по които се дължи компенсация, но са издадени преди подписване на договора между МЕ и съответния доставчик, да бъдат включени в компенсирането. Така гарантираме, че помощта ще достигне до всички небитови крайни клиенти и всички ще имат възможност да се възползват от компенсациите, коментира министър Живков. 

Живков дискутира с колеги от Румъния и Испания високите цени на тока и държавната помощ

Реалните разплащания по програмата ще стартират след одобрение на помощта от Европейската комисия. Имаме уверения, че това ще се случи в рамките на няколко дни, така, както е било и в други държави, поясни енергийният министър.

Филип Епитропов
1488 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бесепар

2021.12.14 | 18:11

3
Нинова обеща,че токът няма да поскъпне.
корпоративен комунизъм

2021.11.09 | 15:59

2
"бизнесо" га беше евтин тока плащаше ли повече? защо сега трябва да плаща по-малко?
BANKQNSKI PROFAN,, RECIWIDISt

2021.11.09 | 15:57

1
to se IZ AKAM u NA " BIZNESA" s edno ot nai golemite mi i TLYSTI..... MRETEEEEEEEE

Добави коментар

Водещи новини