Манолова: Държавата трябва да компенсира скока на битовите сметки и електроенергията за домакинствата и бизнеса

bulphoto (архив)
share

Държавата трябва да компенсира скока на битовите сметки и електроенергията, както на домакинствата, така и на бизнеса, заради инфлацията. Това каза на пресконференция във Видин председателят на Гражданската платформа "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова, която се срещна днес с граждани във Видин, Дунавци и Арчар.

Притесненията на хората са, че направените увеличения на пенсиите ще бъдат "изядени" от инфлацията.

Манолова: Искаме оставката на ръководството на КЕВР

Направили сме необходимите разчети и затова настояваме всички битови сметки да бъдат поети от държавата. За бизнеса това ще струва между 150 и 180 милиона лева на месец, а за домакинствата - 30 милиона лева. Очаква се от началото на следващата година ще бъде увеличена и цената на водата, каза Манолова.

Служебното правителство може да направи тази компенсация и без парламент, защото заради инфлацията приходите в държавната хазна се увеличават, допълни тя.

По думите ѝ на енергийната борса някои печелят от скъпия ток и затова тези пари могат да се преразпределят. Като пример Манолова посочи, че АЕЦ "Козлудуй" ще реализира приходи близо 1,5 милиарда лева за зимните месеци и става дума за преразпределение на дивидента в държавната хазна.

За краткия срок на 46-тото Народно събрание от гражданската платформа "Изправи се.БГ" са изпълнили част от поетите обещания - повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите и плащане на 650 лева от втората година от майчинството, посочи Манолова.

Водещи новини

Още новини