Андрей Живков: Анализираме възможността да предложим на НС намаляване на ДДС за електроенергията

  • 08 декември 2021 21:02

  • 1687
  • 5
Андрей Живков: Анализираме възможността да предложим на НС намаляване на ДДС за електроенергията
© Булфото (архив)

"Служебното правителство управлява страната в условията на една от най-тежките кризи с енергийните цени в Европа през последните години.", това каза в интервю за БТА служебният министър на енергетиката Андрей ЖивковАндрей ЖивковАндрей Живков е роден през 1971 г. в град Ботевград. Завършва средното си образование в 1-во Единно.

Той счита, че с програмата за компенсиране на бизнеса в размер на 110 лева на мегаватчас е отговорено адекватно на предизвикателствата. Сега парламентът може да надгради постигнатото с нови мерки.

"Друго сериозно предизвикателство в работата на служебното правителство, на което то е успяло да отговори, е внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК", допълни министър Живков.

"Служебното правителство е поставило истинското начало на диалога за това какво е бъдещето на въгледобивните региони в страната, как те ще се развиват занапред и какви работни места ще създават. Освен това Министерството на енергетиката е разработило и проект на енергийна стратегия на страната - една от основните критики към дейността на ведомството е именно липсата на такава стратегия", посочи той.

ТЕЦ "Марица Изток 2" ще разполага с квота за производство на 1 млн. MWh електроенергия за регулирания пазар

Според служебния министър на енергетиката високите цени на тока сега не са резултат на спекула или на недостатък на дадени правила. Това важи за цяла Европа, не само за нашата страна. "Проследявайки фючърсите на енергийните борси се очертава през втората четвърт на 2022 г. да има известно успокояване на пазарите. Но цените едва ли ще се върнат на равнищата си отпреди кризата", прогнозира Живков.

"В момента анализираме възможността да предложим на Народното събрание намаляване на ДДС за електроенергията, както и промяна в Закона за енергетиката, според която фондът "Сигурност на електроенергийната система" също да може да се използва за компенсации при такива екстремни цени на електроенергията, заяви министърът. Предвижда се да бъде предложено и разширяване на програмата от 110 лева за мегаватчас в помощ на бизнеса с включването в нея и на мрежовите оператори за техните технологични разходи. По този начин ще бъде минимизиран ефектът от очакваното увеличение на регулираните цени от 1 януари 2022 г. Намаляването на ДДС за електроенергията, което ще бъде предложено на Народното събрание, също ще има позитивен ефект върху цените", добави служебният енергиен министър.

 

Валери Зайцев
1687 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Киро

2021.12.14 | 01:26

5
Извършва значителни по размер измами – многократно е викан и задържан в службите. Профилът му е на социопат, който обича жените и прави всичко възможно да си набави средства посредством финансови измами. Марио е бил на разпити в СДВР много пъти като срещу него има много досъдебни производства.
Димитър

2021.12.11 | 00:53

4
Пазете се от лицето Марио Иванов. Наркозависим е и обигран в извършването на измами.
Тошко.

2021.12.09 | 04:22

3
Когато се управлява със стари кумунюнгерски похвати винаги нещо друго е виновна за катастрофата
ЕЛЕКТPА

2021.12.08 | 22:19

2
Браво разбраха се, най накрая Импексовата БСПдирастия и присъдружните и комуфашистки партии, родени и водени под крилото на Кауна Крадеф, раздели порциите на баницата, кой колко и откъде ще краде...
ЕЛЕКТPА

2021.12.08 | 22:19

1
Енергийната мафия набързо ще напълни чекмеджетата...

Добави коментар

Водещи новини