Трайков: Дефицитите на регулация помогнаха цените у нас да експлоадират

  • 25 септември 2021 09:50

  • 935
  • 9
Трайков: Дефицитите на регулация помогнаха цените у нас да експлоадират
© БТВ

Основният фактор за скока на цените е ударното създаване на нови пари чрез различни инструменти. Газът и другите горива също поскъпнаха и заради общото повишение на ценовото равнище, и заради увеличената консумация в Азия. Към това се добавиха и някои действия на „Газпром“ за забързването на „Северен поток-2“ и като вземем предвид всичко това и влезем в българския контекст, можем да кажем, че дефицитите на българската регулация помогнаха българските цени да експлодират.

Подобен анализ направи бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко в предаването "Тази събота" по БТВ. 

ДАНС и МВР влязоха в КЕВР

Трайков коментира и проверките на ДАНС и МВР в Комисията по енергийно и водно регулиране.

"Има какво да се открие, но част от това, което ще се открие не е работа на криминалисти, а на експерти. Има заложени проблеми, които не са престъпление, но например не е нормално да се изнася по дългосрочни договори, а българският пазар да се снабдява по договори за ден напред или "от днес за днес". Търговците, които снабдяват българските клиенти, се отказаха от ролята си на участник на пазара, те са едни прости комисионери", заяви той.

Каракачанов за цената на тока: Това е спекула, Зелената сделка означава токът да стане безбожно скъп

Ексминистърът обясни какво според него може да бъде определено като "заложена бомба", когато говорим за скока в цените, какъвто израз употреби служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

"Доста неща бихме могли да вкараме в дефиницията "заложена бомба" - както правилата, така и неща, свързани с хардуера на енергетиката и политиката, която България е провеждала за енергетика на европейската сцена", каза той.

Трайков заяви, че не е особен привърженик ка компенсирането, във връзка с готвения пакет от мерки, обявен от премиера Стефан Янев.

"По принцип ако някой трябва да бъде компенсиран, това са домакинствата, но в българския случай няма нужда, защото българските домакинства, заради забавената либерализация на пазара, са на регулирани цени и цената на енергията, която плащаме вкъщи, не се е повишила", обяви бившият министър.

Радина Лазарова
935 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Абе, льольо тъп

2021.09.25 | 09:54

1
какви "дефицити на регулации" те гонят, нали вие бехте против "прекаленото регулиране" и "либерализирахте" пазара на енергепиката баш ти като слугуваше на тиквите. Що ся пееш точно обратното на това, дето го пееше преди една година, кypво жълтопаветна?
Тоя е крадец, та дрънка.

2021.09.25 | 15:39

9
Трайков спечели 140 хиляди лева от това, че България загуби делото за АЕЦ "Белене" - дело, което е заведено срещу нас за неплатените поръчки, направени по времето, през което Трайчо беше министър. Плевнелиева кypвичка, разнасяч на кафе в ЕВН...
Трайчо да си трае!

2021.09.25 | 13:36

8
И тоя е един шмекер ...
ХХХ

2021.09.25 | 12:43

7
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.25 | 12:38

6
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.25 | 12:32

5
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
Некадърните действия на

2021.09.25 | 11:54

4
Радев и правителствата му доведоха до експлозията на цените!
райна

2021.09.25 | 10:36

2
както винаги точен г-н Трайков

2021.09.25 | 10:55

3
А КАТО БЕШЕ МИНИСТЪР, ЩО НЕ ГИ ОПРАВИ

Добави коментар

Водещи новини