Социолог: "Продължаваме промяната" прекъсва възходящия тренд на ДБ

Bulphoto, архив
share

Без съмнение кой е мандатоносителят на "Продължаваме промяната" (ПП) е важно, тъй като това е лицето на политическия проект. Формацията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев тръгна с много сериозната заявка за почтеност и по тази причина най-малкото ще се гледа под лупа кои са партньорите, на които те се спират. Това каза пред БНР Елена Дариева от социологическа агенция „Насока“.

Тя коментира и евентуалните отношения между ПП и "Демократична България" (ДБ). Според Дариева подадената ръка от Христо Иванов е много ясен знак за сътрудничество дори на етапа преди изборите. По думите й обаче ПП не са имали намерение да влязат в по-тясно взаимодействие с ДБ. 

Пред Нова телевизия самият Петков коментира, че ПП не иска общо явяване на изборите с ДБ, но ще се водят преговори за общите цели след вота през ноември. А както вече е известно ПП обяви споразумение с ВОЛТ и Средна европейска класа за общо явяване на изборите. 

Кирил Петков влиза като милионер в политиката, иска пълно мнозинство

"В разместването на политическите пластове, което наблюдаваме, една от възможните реакции на появата на новия политически субект засяга доста пряко ДБ, доколкото още преди изборите на 11 юли наблюдавахме висока мобилност на електоратите на т.нар. партии на промяната", подчерта Дариева. 

Доколкото новият политически проект се ситуира именно в това политическо пространство, той към момента прекъсва възходящия тренд, който се наблюдаваше при ДБ. Говорим за електорална база, която споделя сходни политически възгледи. По тази причина и Христо Иванов отправи покана към „Продължаваме промяната“.

Основната предизборна интрига според Дариева остава същата като на предишния вот – какво ще бъде съотношението между силите на промяната и силите на статуквото.

"Не е изключено в новия парламент балансът на формациите на промяната и тези на статуквото да се запази горе-долу същият, но това е скептичният сценарий", коментира Дариева в предаването „Преди всички“.

Друга любопитна сюжетна линия е връзката ПП - Румен Радев.

Елена Дариева, Снимка: nasoca.bg

"Към момента виждаме, че той (Радед, бел.ред.) реагира, взаимодействайки си по-скоро със социалистите и с БСП, но в същото време министрите Петков и Василев тръгват с благословията на Румен Радев и това е ясно заявено и декларирано. Така че тук опасенията на БСП, на тази почва, са съвсем резонни", смята социологът. 

Като цяло тя прогнозира сериозна конкуренция.

Още по темата - във видеото:

Водещи новини

Още новини