Ива Митева обяви за приет закона за НСО, докато Тошко Йорданов пак си навлече гнева на ГЕРБ

Булфото (архив)
share

Промените в закона за НСО, внесени от депутати от ИТН, начело с Ива Митева, са приети на първо гласуване. Това обяви самата председателка на Народното събрание. С тях се предлага ограничаване на кръга от хората, които ползват държавна охрана. Решението си Митева взе след бурен скандал в пленарната зала и два Председателски съвета, на които не бе постигнато съгласие как да се процедира със законопроектите.

Припомняме, че в началото на днешното заседание председателят на парламента определи вчерашното гласуване на закона за НСО за нищожно и предложи днес законопроектът да бъде включен отново като точка в дневния ред. Предложението на Митева обаче срещна голяма съпротива на ГЕРБ, като първо Десислава Атанасова направи обратно предложение, а след това Христо Гаджев обяви, че ако това се случи, то удължаването на вчерашния работен ден също е против правилника и трябва изцяло да се разглежда наново закона за НСО.

Вчера г-н Вигенин ви предупреди, че е по-добре днес да се гледа този закон. Всички знаеха, че колегите от БСП имат Национален съвет и няма да бъдат в залата. Първо действахте и после мислехте. А сега разбирате, че сте влезли в някакъв проблем. Процедурата е следната: да сте мислили. Сега целият парламент трябва да започне да ви оправя глупостите, които сте направили вчера. Това е парламент - да се спазват правилата и да се спазва политическата логика, възрази от трибуната Тома Биков.

,,След като мина първото гласуване и обявих, че законопроектът не е приет, същото направих и с второто гласуване. Нямахме необходимото мнозинство, което да гласува съответния законопроект. Предлагам да не спекулираме с правилника и правилата'', обърна се Росица Кирова към Ива Митева и призова в правилника да не се оставят вратички, които да дават възможност за различни тълкувания.

,,Вчерашната случка е доказателство защо сегашният парламент не може да произведе нищо смислено. Това е първият законопроект, който гледаме в тази зала и вижте докъде стигнахме. Първо щях да ви поздравя вчера за принципната ви позиция, но след това председателят на парламентарната ви група ви унижи публично и сменихте позицията. След това не бяхте по време на гласуването.'', каза Александър Ненков.

Тошко Йорданов и Ива Митева се хванаха за гушите в Народното събрание

На трибуната излезе и Тошко Йорданов, който се извини на Митева за вчерашната си интонация, но не и затова, което е казал. Йорданов обвини Росица Кирова за тупика, който се е получил вчера с гласуването на закона за НСО.

От ДПС също взеха думата. Хамид Хамид призова Ива Митева да не позволява на Тошко Цветанов (б.а. Тошко Йорданов вчера беше сравнен с Цветан Цветанов) да обижда зам.-председател на Народното събрание.

Г-н Тошко Цветанов е рецидивист в това отношение. Вчера обиди председателят на Народното събрание, а днес зам.-председателят, коментира Хамид Хамид.

Страстите се нажежиха дотам, че Александър Иванов от ГЕРБ поиска думата по начина на водене, а Ива Митева му отказа. След известни спорове все пак председателят на парламента позволи на Иванов да я попита кога е позволила на Станислав Балабанов от "Има такъв народ" да говори от нейно име.

Митева побърза да преминат депутатите към гласуване на процедурното предложение, което разбуни духовете и Десислава Атанасова поиска да прочете Декларация от името на групата. Оказа се обаче, че Атанасова иска процедура по начина на водене. Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ попита колко пъти ще се гласува въпросния законопроект, а Митева ѝ спря микрофона.

Г-жо председател, моля спазвайте правилника. Не може да има трето гласуване на един и същи законопроект. Неудобно ми беше, когато ви накараха да напуснете залата за гласуване на кандидатурата ви за министър-председател и отказа му в последния момент. Но сега спазвайте правилник, призова депутатът от ГЕРБ.

На трибуната излезе и депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, който си размени реплики с представителя на "Има такъв народ" Станислав Балабанов.

,,Не ми викай на "бе", бе, колега. Когато кажеш "бе", трябва да кажеш и "я", а то боли'', изригна Манев по адрес на Балабанов.

Напрежението стигна дотам, че в залата настъпи хаос, а Митева прекъсна заседанието за 30 минути и свика Председателски съвет.

Тежки критики по адрес на т.нар. партии на протеста отправи от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Депутатът от ГЕРБ се възмути от невъзможността партиите да си организират мнозинство, което да гласува внесените законопроекти.

Нямате мнозинство! Проблемът ви е, че не можете да смятате. Ваша задача е да направите мнозинство. Ние сме опозиция. Вие кои сте? Вие сте едни предлагачи. Когато гласувате бюджета другата седмица, ще видите какво ще се случи. Този казус, който завъртате в момента, ще ви донесе още повече проблеми в парламента при гласуването на бюджета, заяви от трибуната Биков.

Тезата му беше подкрепена и от колегата му Радомир Чолаков, който посочи, че тези, които искат да внасят и приемат законопроекти, трябва първо да си направят мнозинство, а след това и правителство, а в момента тези партии не могат нито едно от двете да направят.

Думите на Биков и Чолаков доведоха до коментар и от страна на Тошко Йорданов от "Има такъв народ", който си позволи от трибуната директно да обиди ГЕРБ, наричайки партията "мафиотска структура". 

Изказването на Йорданов нажежи страстите и Александър Ненков поиска по-строга санкция за Йорданов, който отнесе забележка от Митева.

Не допускайте хора, които идват в Народното събрание с тениски за фитнес, да правят обидни квалификации за партията ни, изригна Ненков.

Десислава Атанасова също поиска по-строга санкция за Йорданов, като помоли председателят на парламента да го изгони от залата.

Искането ѝ беше бурно аплодирано от представителите на ГЕРБ, които започнаха да скандират: "Тошко, вън!".

Митева обаче отказа да изгони Йорданов, като заяви, че може да му направи само устна забележка.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ обаче отново настоява за по-сериозна санкции и отстраняване на Тошко Йорданов, но след като ѝ беше отказано от председателя на Народното събрание, депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарна зала.

Водещи новини

Още новини