Хаос и скандали в НС! Депутатите не знаят махнали ли са охраната на Гешев, едва не се стигна до бой

share

Поредно шоу, хаос и скандали в парламента.

Депутатите от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" скочиха на председателя на НС Росица Кирова от ГЕРБ. В пленарна зала настана истински хаос при гласуването на Законопроектите за промяна на Закона за НСО.  

Тошко Йорданов и Ива Митева се хванаха за гушите в Народното събрание

При гласуването на първи Законопроект не бяха събрани необходимите 121 гласа и Кирова обяви, че няма кворум, но трябва да се премине към гласуване на втория Законопроект. В същото време на електронното табло, където излизат резултатите от гласуването, светеше надпис - Законопроектът е приет. В залата настана истински хаос, а Кирова обяви, че взима почивка, за да се консултира приет ли е Законопроекта или не, както и трябва ли да продължи гласуването. Това беше посрещнато с бурни дюдюкяния и смях от депутатите на ИТН, ДБ и ИБГНИ. След малко Росица Кирова се върна и обяви, че законопроектът не е приет и се преминава към гласуване на другите два Законопроекта. Това предизвика още по-бурни реакции сред депутатите на трите партии, които наобиколиха парламентарната трибуна и започнаха да приканват Кирова да направи поименна проверка, като най-активни бяха Тошко Йорданов, Мая Манолова и Мария Капон. Кирова отказваше и държеше, че гласуването трябва да продължи. 

След 10-минутни безредици и говорене един през друг Росица Кирова все пак премина към поименна проверка на депутатите, и страстите се успокоиха. 

Поименната проверка показа, че в залата има кворум и Росица Кирова отново обяви, че първият законопроект не е приет. Това отново взриви залата, а Кирова обяви, че прекратява заседанието. Това предизвика бурни освирквания и викове. Зам.-председателят на НС от ИТН Виктория Василева започна да крещи към Кирова - "Чети правилника. Как така ще прекратяваш заседанието? Ти правилника знаеш ли го?". На трибуната се появи и другият зам.-председател Татяна Дончева, която обясни, че Законопроекти се приемат със 121 гласа.  

Кирова все пак удари звънеца за край на заседанието, а в залата за малко не се стигна до бой. Главни действащи лица бяха Николай Хаджигенов от ИБГНИ и Маноил Манев от ГЕРБ. Двамата си размениха остри реплики и едвам бяха удържани от колегите си. 

Водещи новини

Още новини