Хаджигенов: Гешев нарушава конституцията като отказва да се яви в комисията в НС

Кадър БТВ
share

Адвокат съм на 5 от жертвите на полицейско насилие. Моите клиенти отказаха да съдействат на МВР и прокуратурата да разследват сами себе си. Това е стратегия на защитата.  В тази ситуация реших, че няма да окажем съдействие на никой и се надявам скоро да се изправим пред истинското правосъдие. Това заяви Николай Хаджигенов в студиото на „Лице в лице“ по БТВ.

Един от потърпевшите младежи, Евгени Марчев, след като е излезнал от „Пирогов“ е разказал всичко обилно по думите на адвоката.

По темата със снимането на момичето беше категоричен: „Това е проблем на правосъдието. Това снимане на разголената гръд на Цвети е блудство и е престъпление“.  Той допълни, че екипът му готви писмо до Лаура Кьовеши.

Хаджигенов информира, че е знаел за този запис и е провеждал неофициални проучвания: „В крайна сметка се сдобих с две съдебни удостоверения. Беше ми отговорено, че такива записи НСО няма. Всъщност по този начин беше излъган съда“.

От Спецпрокуратурата отказаха да участват в заседание на комисията на Хаджигенов

„Член 80 от конституцията казва, че длъжностните лица са длъжни да се явяват пред комисиите. Главният прокурор лъже. Ние се борим с фашистка диктатура“, обясни адвокатът. Според него няма конфликт на интереси заради това, че той е председател на комисията за разследване на полицейското насилие, а от друга страна е защитник на пострадалите от насилие.

„Тези деца не просто оцеляха, а те победиха. Те събраха сила в себе си, с каквато малко хора разполагат“, заяви той.

По думите му Иван Гешев нарушава основния закон на държавата като отказва да се яви в комисията: „Магистратите са длъжни по чл. 70 от конституцията да идват“.

„Върховната власт е в парламента и комисиите, които излъчва той“, коментира още той.  

Водещи новини

Още новини