Христо Иванов иска Гешев и Борисов да понесат отговорност за насилието над протестиращи

Булфото, архив
share

Остро изказване срещу главният прокурор Иван Гешев и бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов направи днес съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов. По време на живо включване във фейсбук той коментира разктията за насилия на полицейски служители над протестиращи граждани през изминалата година. Кадрите бяха показани на заседание на временната анкетна комисия, която се занимава със случая.

“Отговорността за бруталното полицейско насилие над протестиращи е на страхливеца Борисов и неговата маша Гешев”, смята Христо Иванов.

Той посочи, че „не може да се побере от гняв“. Христо Иванов отиде „на местопрестъплението“ при триъгълника на властта, където, по думите му, е мачкано достойството на гражданите.

„Тук не става дума за ексцесии. Става дума за част от насочена и политически поръчана акция по изтръгване на свободата от ръцете на българските граждани“, настоява Иванов.

Според него отговорност трябва да се търси и от тогавашния вътрешен министър Младен Маринов и от директора на ГД „Национална полиция“ Христо Терзийски. И двамата сега са депутати от ГЕРБ-СДС. При предишни разисквания за сблъсъците между органите на реда и протестиращите Маринов и Терзийски са отричали насилие и са настоявали, че някои от демонстрантите са били изключително агресивни. Двамата нееднкократно призоваваха да не се потъпква честта на полицаите.

Казусът с протестиращите е една от горещите теми в сегашния парламент, започната в рамките на 45-тото Народно събрание.

Водещи новини

Още новини