Доц. Христев: Кабинетът на ИТН не би трябвало да бъде гласуван по същество

БТВ
share

Не може да се провежда гласуване по лице, което е оттеглило кандидатурата си. Би следвало председателят на парламента да констатира този акт и процедурата да продължи нататък. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ преподавателят по международно наказателно право доц. Христо Христев, след като стана ясно, че номинираният за министър-председател от "Има такъв народ" Пламен Николов ще оттегли кандидатурата си с волеизявление утре.

Би следвало да намерим изход от тази ситуация, да се види, че валидна кандидатура не е налице и Народното събрание да констатира този факт със свой акт, заяви доц. Христев.

Не би трябвало по същество да се гласува неговата кандидатура. Няма как да се гласува и състав на Министерски съвет, след като не е гласувана кандидатурата на неговия министър-председател, каза още експертът.

По-рано днес лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов направи изявление, че няма да внесе за гласуване излъчения проектокабинет с министър-председател Пламен Николов. Трифонов нападна протестните партии, като ги обвини в "предателство". Причината - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" обявиха, че няма да подкрепят предложения проектокабинет.

От "Дондуков" 2 разясниха какво следва за проектокабинета на ИТН

Водещи новини

Още новини