Пламен Николов посочи 5-те си приоритета като премиер, протестиращи пък освиркваха ИТН

Булфото
share

Ние имаме пет важни приоритета. Това са Планът за въстановяване и устойчивост, преизчисляването на пенсиите, ангажиментът ни към мажоритарния вот и съдебната система. Бъдете търпеливи, всичко ще бъде ясно и представено в скоро време.

Това заяви пред журналисти кандидатът на "Има такъв народ" за министър-председател Пламен Николов, след като получи от президента Радев първия проучвателен мандат за формиране на правителство.

На въпрос кога е получил поканата за поста Николов отвърна, че това се е случило, когато е било "необходимо" и в "конституционно определения срок".

Пламен Николов от ИТН прие мандата от Румен Радев за съставяне на правителство

Пламен Николов сподели приоритетите, които са важни. Огромна част от тях са заявени като приоритети също от "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и дори от БСП, коментира заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов и допълни, че от партията "много държат" на подкрепата в парламента именно от "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

,,Ако припознават тези приоритети, които твърдят, че са и техни, ще гласуват за този кабинет'', подчерта той.

Ще представим състава на проектоправителството в парламента, уточни още Йорданов. 

По думите му в момента Народното събрание е пълен с противоречия, но подчерта, че отговорността към суверена е изискала от ИТН да направят опит за съставяне на редовно правителство.

БСП решава дали да подкрепи Пламен Николов от ИТН за премиер

Междувременно група протестиращи се бяха събрали пред сградата на президентската институция, която освиркваше представителите на ИТН, напомняйки им, че искат промяна, а не подмяна. Част от тях скандираха "Предатели!","Еничари!" и "Върнете мандата!" по адрес на формацията на Слави Трифонов.

Снимки: Novini.bg

Водещи новини

Още новини