Осветиха скандално споразумение между МВР и прокуратурата по време на управлението на Борисов

share

Предишни министри на вътрешните работи са сключили споразумение с прокуратурата, което дава възможност на прокурори както от времето на Цацаров, така и от времето сега на Гешев да се запознават с оперативните разработки на нашите служби още от самото начало на тяхното регистриране. Това обяви на пресконференция служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, предаде репортер на Novini.bg.

По такъв начин според нас е осигурена неограничена възможност първо, за теч на информация, която не е в интерес на обществото, тъй като много прокурори са се запознавали с тези строго секретни материали, те са с такъв гриф. И второ, по мое много дълбоко убеждения тези действия са извършени в нарушение на Закона за класифицираната информация. Там изрично е посочено, че прокурорът може да се запознава с класифицирана информация, но само на принципа "необходимост да се знае", т.е. само по отношение на делата, които са разпределени на съответния прокурор на основата на случайния принцип на разпределение. Това означава, че когато на прокурора му се възложи един материал в прокуратурата въз основа на принципа на случайно разпределение на делата, той не може да се занимава с други класифицирани дела, извън делата, които са му на производство. А те са идвали в МВР и са се запознавали безпрепятствено с всички класифицирани материали. Преди Гешев тази информация очевидно е била докладвана на Цацаров, а нали помним къде ходеше той ежеседмично – в Министерски съвет, ясно при кого, заяви Рашков.

С моя заповед моментално отмених това споразумение и забраних на всички служители в МВР, които се занимават с оперативно-издирвателна дейност, да позволяват на прокурори да идват извън техните правомощия, да четат такива оперативни материали, защото така ние не можем да гарантираме, че утре, когато тази оперативна разработка стане годна за реализация, тя ще има някакъв ефект, посочи вътрешният министър.

Сигналът на Рашков срещу Гешев вече е разпределен на прокурор

Водещи новини

Още новини