Манолова внася искане за изслушване на председателя на КЕВР

Булфото, архив
share

Във вторник, 27 юли 2021 г., председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова ще внесе промени в Закона за ВиК и искане за изслушване на председателя на КЕВР.

Със законодателните промени се променя начинът за образуване на цената на водата.

Искането за изслушване на КЕВР е във връзка с предложените от ВиК-дружествата нови цени на водата за регулаторния период 2022 – 2026 г. Например, през 2026 г. цената на водата в Сливен ще е със 127 % по-висока в сравнение с цената през 2021 г.

Междувременно ИБГНИ настояват от 1 октомври 2021 г. да се увеличат пенсиите и да започне подкрепата за младите семейства.

"В резултат на актуализация на бюджета минималната пенсия да стане 369 лв., което е прагът на бедност. Всички останали пенсии да бъдат увеличени на база осигурителен доход от последните години или чрез увеличаване на коефициента за всяка година осигурителен стаж. Настояваме от 1 октомври да влязат в сила и предложените от нас промени в Закона за личната помощ", заяви председателят на парламентарната група пред медиите днес след консултациите с представители на „Има такъв народ“ на тема социална политика и икономика.

"Ще настояваме от 1 януари 2022 г. да продължат промените, които се отнасят до пенсиите, така че възрастните хора да имат справедливи и балансирани пенсии, независимо от това кога са се пенсионирали. Предложението ни за младите семейства е еднократна помощ от 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. за раждане на първо, второ и трето дете. За второ и трето дете предлагаме еднократна помощ от 10 000 лв., ако родителят работи и се осигурява в последните две години", каза Манолова.

"Гешев и правосъдната реформа в чист вид" - Изправи се БГ! Ние идваме! няма да отстъпи от това искане

Тя подчерта, че пакетът от мерки за младите семейства е на стойност 650 млн. лв., които са налични, видно от предложената от служебното правителство актуализация на бюджета.

"Важно е да се стигне до целта, която хората очакват – да усетят промяната в джоба си. Очакванията са час по-скоро да има стабилно, почтено правителство, което да решава проблемите на хората и на първо място проблемите с доходите. Няма да отстъпим от преизчисляването на пенсиите, минимална пенсия 369 лв. от 1 октомври, подкрепа за младите семейства, децата и хората с увреждания", категорична бе Манолова.

Водещи новини

Още новини