Радев към ДПС: Този път формулата за съставяне на правителство е различна

Novini.bg
share

Обнадежден съм от това, което виждам до момента от консултациите с парламентарно представените партии - начинът за търсене на решение за съставяне на кабинет е друг. Това каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с ПГ на ДПС, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата парламентарна група, предаде репортер на Novini.bg.

Знаете какви са предизвикателствата пред българския парламент и българското общество за демонтаж на порочния управленски модел, за възстановяване на диалога между институциите, за укрепването на държавността, за пресиюането на лобисткото законодателство, за излизнаето от дълбоката икономическа и социална криза. Всичко това поставя отговорна задача пред българския парламент да излъчи възможно най-бързо отговорни и ефективно правителство. Този път обаче формулата, която се предлага, е различна – не търсене на коалиция, а обединение около ясни цели, приоритети и механизми, с които да бъде реализирано едно управление, а не около персоналния състав на Министерски съвет. Затова виждам, че вашата партия може да бъде много полезна - доказахте, че сте партия с традиция в парламентаризма и в диалога и търсене на парламентарния консенсус. Формулата е преди всичко диало,г конструктивност, отговорност и намиране на приемлив компромис, заяви Радев.

Румен Радев започва консултации с парламентарните групи

На тема диалог и възстановяване на нормалността в политиката ние говорим от много време, каза председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

Ние не сме спирали да призоваваме всички отговорни институции и партии да възстановим нормалността в политиката. А възстановяването на нормалността и демокрацията минават през диалога. Изборните резултати за втори път показват, че искат нещата да се случват на базата на диалог, в противовес на липсата на диалог и политика на противопоставяне, разделение и омраза. Ние уважаваме волята на суверена и се съобразяваме с това, заяви Карадайъ.

Може би най-важното в това Народно събрание е, че има основа за диалог, защото ако продължава политиката на противопоставяне, разделение и омраза, провалът е гарантиран. Лесно е да се декларира и внушава, но сега от нас се иска трудното – да започне истинският диалог за бъдещето на страната. В момента е от историческа важност съставянето на правителство с ясни приоритети и срокове за изпълнение. Но по-важното е и каква програма ще се изпълнява. Днес има добра почва за диалог и това да се случи, отбеляза председателят на ПГ на ДПС.

Ние сме гарант за сигурността, стабилността и демокрацията в нашата страна. Ние сме за възстановяване на демокрацията и нормалността в политиката. Ние сме за диалог, за национални приоритети и за програма за ускорено икономическо развитие на страната. За нас винаги съставянето на кабинет е изглеждало по този начин - ясни приоритети и ясна програма. Персоналният състав остава на следващ етап, каза още Мустафа Карадайъ.

По-рано днес президентът проведе консултации и с представители на парламентарните групи на "Има такъв народ", "БСП за България" и "Демократична България". От ПГ на "ГЕРБ - СДС" отказаха да се явят на консултациите при държавния глава.

От ГЕРБ няма да отидат на консултации при президента: За нас е чест да нямаме нищо общо!

Водещи новини

Още новини