Здравните власти ще събират данни за всички, преболедували COVID-19 у нас

Булфото
share

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров даде брифинг пред представители на медиите в сградата на здравното ведомство. На пресконференцията бе представено проучване на анти-N антитела срещу коронавирус чрез изследване на случайни лабораторни проби в периода от 25 май до 11 юни 2021 г. Изследвани са 2665 проби от цялата страна, предаде репортер на Novini.bg

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

,,Стартираме процедура, с която да съберем цялата информация в здравната ни система по отношение на хората, които са се срещали с вируса. Ще изградим техническо място при нас, където да се събере информация за всички ваксинирани, всички тествани, лежалите в болницата и така ще бъде извлечена цялата налична информация за тестваните антитела от март м.г. досега'', обясни министър Кацаров.

Данните ще бъдат извлечени от администраторите на специализирания медицински софтуер, който ще бъде разработен специално за целта.

Изследване: 43% от българите са се срещали с COVID-19

Между две седмици и месец е срокът, който програмистите казаха, че това може да бъде реализирано. Всички лаборатории, болнични и извънболнични заведения ще предоставят данни. Администраторите на данните могат да извлекат информацията от всички, които са купили медицинския софтуер. Ще пуснем обществена поръчка, но цената ще бъде от порядъка на 10 000-15 000 лв. Досега сме платили стотици милиони за битката с COVID. По този начин ще получим изключителна ценна информация, увери Стойчо Кацаров.

Служебният министър отчете пред медиите, че предложението цялото население да бъде изследвано за антитела е добро като замисъл, но има една пречка и тя е, че антителата са до време, т.е. могат напълно да изчезнат, но това няма да означава, че нямаме имунитет или че не сме се срещали с вируса.

На срещата присъства и д-р Недялко Калъчев (на снимката), собственик на частна лаборатория, който подчерта пред журналистите, че ако сме преболедували вируса, това не значи, че имаме защитен имунитет – за целта трябва да си направим изследване, за да проверим броя на антителата.

По отношение на ваксинирането д-р Калъчев отбеляза, че е важно хората да се ваксинират, независимо дали са изкарали или не коронавируса.

Тези, които имат по-висока степен на антитела след преболедуване на COVID-19, също би било добре да се ваксинират, но на малко по-късен етап, посочи той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини