България е трябвало да вземе пример от Гърция за Северна Македония, смята журналист

Bulphoto
share

България е трябвало да проучи договора, който Гърция е подписала със Северна Македония, за да види как се поставя конкретика за добросъседство. В 36 страници гърците са успели да заявят всяка своя претенция, а България е написала общи неща. Това коментира журналистът Коста Филипов. 

Той не очаква срещите на премиера Зоран Заев с президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев да дадат сериозна промяна по повод българската позиция за членството на Северна Македония в ЕС. Филипов дори очаква позицията ни да остане непроменена. Според него обаче визитата на Заев в София цели да намери нов път, нов диалог. 

Филипов разкритикува като недобре премислен ход срещата на северномакедонския премиер първо с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Пред бТВ той заяви, че през всичките тези години диалогът за отношенията България-Северна Македония се е пречупвала през личните отношения на Заев и Борисов и това не е съвсем добре.

Коста Филипов. Стоп кадър: бТВ

"Борисов беше монополизирал диалога с Република Северна Македония. Не беше нормално такъв важен диалог между двете съседни държави да разчита само на личните контакти", смята Филипов.

Заев първо при Борисов, лидерът на ГЕРБ с шега за "пурите" на Радев

Още по темата вижте и в това видео:

Водещи новини

Още новини