Проф. Христо Матанов за Северна Македония: Удивлявам се на това постюгославско самочувствие, което имат

  • 17 юни 2021 08:56

  • 1965
  • 3
Проф. Христо Матанов за Северна Македония: Удивлявам се на това постюгославско самочувствие, което имат
© Pixabay

Ако направим компромиса, за който някои настояват, това би било катастрофа за авторитета на България в Европейския съюз. Този коментар направи пред БНР историкът проф. Христо Матанов преди посещението на премиера на Република Северна Македония у нас в последен опит да убеди българското правителство да даде зелена светлина за еврочленството на страната. 

„Би било много хубаво, ако двете страни направят някакъв компромис. Аз не виждам компромисът от наша страна какъв да бъде. Да кажем, те направят компромис, което не е също реално“, отбеляза Матанов и определи идването на Заев у нас като "брънка от дипломатическата офанзива“.

"РСМ има някакво лоби в Европа, успяха да убедят някои от европейските лидери, че нашата позиция е лоша. Както виждате, преговорите не мърдат. Историческата комисия не е направила никаква крачка", посочи още историкът. 

Заев първо при Борисов, лидерът на ГЕРБ с шега за "пурите" на Радев

"Ние не възразяваме срещу идентичността, която те са си избрали. Ние възразяваме срещу езика на омразата“, подчерта още проф. Матанов.

И не скри, че македонците имат самочувстие, което го изненадва.

"Аз се удивлявам на това постюгославско самочувствие, което те имат. Те си мислят, че България приема всичко, всичко е възможно. Пък и някои от нашите им пригласят – че от нас нищо не зависело. Те си мислят, че българите приемат всичко – те ги пуснаха в НАТО, ще ги пуснат и в Европейския съюз, заедно с всичките глупости и манипулации, които правят. Но засега поне това не се вижда на хоризонта", каза експертът.

Историкът каза, че не е само България тази, която спира Северна Македония. Обърна внимание, че Холандия и Франция и други т.нар. пестеливи държави имат възражения срещу членството на Албания.

Още по темата вижте и това видео:

Novini.bg
1965 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.06.17 | 10:19

3
Хахаха на ТИКВУНЯ му подарили американски пури в подкрепа на закона магнитски или дето го хванаха че лъже за плика дето си мисли че като на него му носят пачки и злато а то излезе пури,макетата яко го бъзикат ама тъпото не се и усеща.

2021.06.17 | 10:05

2
Зоран Велики ще превзема ауропа с коня си Боци-фал.
маке

2021.06.17 | 09:52

1
Е са нашите ора са при Баце Тъпунгеро, дано да се онодат и стане работата

Добави коментар

Водещи новини