Проф. Захари Захариев: Нинова е като Тодор Живков - вкара БСП в идейна безпътица

bulphoto (архив)
share

На изборите видяхме историята на БСП, която имаше предизвестен край. Още преди вота казах, че левицата ще има не повече от 40-50 депутати в следващия парламент. Дори леко съм я надценил. Това заяви проф. Захари Захариев пред телевизия "Европа".

"Още след конгреса миналата година констатирах, че сме присъствали на панихидата на БСП. След този конгрес и манипулациите, смело можем да твърдим, че столетницата беше приватизирана изключително успешно от Корнелия Нинова, както се случи в миналото с "Техноимпекс“. В момента не говорим за 130-годишна партия или за останките на БКП, а за формацията на Нинова“, продължи критикът на полититката, която води Корнелия Нинова.

БСП-Пловдив към Нинова: Подайте оставка и се извинете на всички социалисти!

"Това, което се задава, вещае тотален погром на БСП, ако не се каже "Баста, до тук“. Ако не се тръгне към настоящето, а само се върви към миналото, левицата няма бъдеще“, отсече той.

"Корнелия Нинова вкара БСП в тотална идейна безпътица. Тя ни вкара в този капан и беше целенасочено и осъзнато. Бяха отрязани и последните съпротивителни сили във формацията, за да се оттласне към бъдеще. С големи мъки успяхме да вкараме последна точка за промяна на страната. До този момент няма абсолютно нищо, което да е предприета на сегашното статукво. По този начин се ампутира възможността на БСП да участва в цивилизационните промени. На практика ние се превърнахме в много удобна и лесна жертва на онези, за които думата идеология е само шаблон за прикриване на политически и корпоративни интереси“, каза още бившият член на Националния съвет на БСП.

"През последните 70 г. партията не е имала толкова ниски резултати. Това дори не е най-важното, а липсата на ориентир. Най-удобно беше Изпълнителното бюро да подаде колективна оставка, следвайки заветите на другаря Тодор Живков. Той казваше: "Да разтресем чувала с мишките, защото, ако го оставим, ще го прегризат", припомни проф. Захариев.

"Корнелия Нинова следва добре познати балкански похвати. Хубаво, Изпълнителното бюро си е подало оставката. Георги Свиленски беше председател на предизборния щаб. Защо той не подаде оставка? Свиленски ни зарадва с такива резултати, че в 23-ти МИР от воле БСП печелеше шестима депутати, а на тези избори от там има само двама", отсече проф. Захариев.

"Корнелия Нинова можеше да се обърне към партията и да свика конгрес, за да се вземат кардинални решения. Например, да решим какво ще подкрепяме, ако се наложи, в този парламент. Тя обещаваше да направи допитване, нещо като референдум, за да видим как ще участваме в управлението. Конгресът час по-скоро трябва да се събере. Затова делегатите трябва да направят подписка и да се свика спешно", посочи още от грешките на Нинова той.

"Не трябва да се иска не толкова оставката на Изпълнителното бюро, а на псевдо бутафорния Национален съвет. Той не се е събирал нито веднъж, а чрез подписи взимаше кардинални решения за бъдещето на партията, за листите и за изключването на Георги Гергов. Това са хора, които не се познават и не са се виждали. Ние имаме партията на г-жа Нинова, която с пълно основание може да кръсти "БСП на Корнелия Нинова“. Трябва да има нов избор за Национален съвет“, категоричен е проф. Захариев.

 

Водещи новини

Още новини