Джема Грозданова с интересно мнение защо България поръча ваксините на "АстраЗенека"

БТВ
share

Трябва да използваме ваксини, които са доказано ефикасни и безопасни. В този момент не трябва да правим геополитика от медицината. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ международният секретар на "Републиканци за България" Джема Грозданова по повод решението на правителството за спиране на ваксинацията в България с ваксината на "АстраЗенека" след съобщения за тромбози у ваксинирани хора.

Имаме нужда от качествени ваксини, на които хората да имат доверие. България има възможност да реши самостоятелно дали това да се направи, или не. В последния ден на парламента беше дадена зелена светлина на правителството, за да работи по въпроса и да направи преценка дали можем да ползваме друга ваксина, освен одобрените в Европейския съюз, заяви Грозданова.

При нас има по-голям проблем, защото най-голямо количество, което поръчахме, беше на "АстраЗенека". Причината е, че тази ваксина се съхранява по-лесно. Ние нямаме възможност да съхраняваме ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" при изискваните ниски температури. Нямаме и правилната организация за съхранение на тези две ваксини, посочи тя.

Борисов разпореди спирането на имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“

Международният секретар на "Републиканци за България" отбеляза, че с ваксината "Спутник V" Русия би могла да влияе на държави, които нямат достъп до квотното разпределение на ваксини от Европейския съюз.

Към Русия трябва да имаме принципна позиция и координирана политика. Когато говорим разнородно за такава силна държава, ние олекваме. Говорейки едно в Европейския съюз, а вършейки други в България – като например изграждането на "Турски поток" приоритетно пред интерконектора с Гърция, си противоречим, коментира Джема Грозданова.

Трябва да имаме самочувствие като пълноправен член на Европейския съюз. Много бързо забравихме какви ползи ни даде членството ни в Съюза. За тази цел работихме много и ако имаме съмнения, нека тръгнем към дискусия. Ние сме твърдо за единна Европа, особено след Брекзит, подчерта Грозданова.

Водещи новини

Още новини