Борисов разпореди спирането на имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“

  • 12 март 2021 11:48

  • 26393
  • 77
Борисов разпореди спирането на имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“
© Булфото (архив)

Министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г разпореди имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й. Това стана ясно на работно съвещание, свикано от премиера, на което министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев докладваха, че все повече деца и ученици се разболяват от COVID-19 и търсят помощ в лечебни заведения, съобщиха от правителствената информационна служба.

В рамките на работното съвещание министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г изиска до броени дни да бъде изработен план за определяне на критериите със здравните изисквания към туристите, които ще посетят България през новия сезон. Премиерът Борисов добави, че са осигурени средства и за продължаването на правителствените антикризисни мерки 60/40, 75/0, 80/20 до края на месец май включително. Дотогава е гарантирана и помощта за родителите, които гледат деца, учещи в онлайн среда.

Българка, ваксинирана с проблемната партида на Astra Zeneca, проговори за страничните ефекти

„Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на „Астра Зенека“, дотогава я спирате“, категоричен бе министър-председателят Борисов. Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. „Ние, държавите членки, само сме ползватели“, допълни Борисов.

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че късно снощи няколко държави са спрели имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“ на своите територии. Ангелов заяви готовността за издаването на заповед, с която и в България временно да бъде прекратено прилагането на Оксфордската ваксина, докато се извършат всички проверки на българската Изпълнителна агенция по лекарствата и на Европейската агенция по лекарствата.

Здравният министър докладва още, че в рамките на вчерашния ден има над 15 000 ваксинирани лица, а днес ваксинацията продължава.

„Продължаваме изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини. Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от ваксината на Пфайзер, а на 19 март - 33 600 дози от Модерна“, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той добави, че до края на март предстоят и още доставки от ваксините. Същевременно страната ни е в постоянна комуникация с Европейската комисия за осигуряване на допълнителни количества от двете РНК ваксини.

Поредица от инциденти с ваксината на "АстраЗенека", поставят безопасността ѝ под въпрос

Министър Костадин Ангелов акцентира върху тенденцията за увеличаване на заболеваемостта сред децата и младежите.

Ангелов посочи, че хоспитализираните деца до 18 годишна възраст с доказан COVID-19 са общо 56, от които до 1 година са 14 деца, от 1 до 3 години са 9 деца, от 4 до 10 години - 9 деца, а останалите деца са на възраст до 18 години. „Няма риск за живота на нито едно от децата, но отчитаме подмладяване на гражданите, които постъпват в лечебните заведения – нещо, което преди не се наблюдаваше“, изтъкна здравният министър.

Как ще продължи ваксинацията с АстраЗенека след притеснителните данни от чужбина?

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев информира премиера, че в последните дни е отчетено бързо увеличаващо се разпространение на вируса и в училищата. „В 18 области на страна по данните на Националната информационна система има средна заболеваемост над 300 души на 100 000. Там сме препоръчали на началниците на регионалните управления като участници в областните кризисни щабове да подкрепят решенията за преминаване в обучение в електронна среда за срок от минимум 2 седмици на учениците от 5 до 12 клас. На този етап това е разумното“, заяви образователният министър. Вълчев докладва, че има готовност всяка една паралелка в страната да премине в електронно обучение.

Премиерът Борисов изиска строг и постоянен контрол за спазването на противоепидемичните мерки у нас, което осигурява възможност за функционирането на бизнесите. „Не се страхуваме да носим отговорност. Ползваме локалния подход, не защото ни е страх да вземем решение на централно ниво, а защото има градове и населени места, където няма толкова заболели и не виждам никакъв смисъл да слагаме всички под общ знаменател“, заяви министър-председателят Борисов.

„Направете среща с ръководството на моловете по места и им казвате – спазвате правилата, работите, не ги спазвате, тогава се сърдете на себе си. Като имаме претенциите за умна, интелигентна и иновативна нация, трябва ли да му се издава заповед на човек, за да спазва мерките“, риторично заяви премиерът Борисов.

Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят отново призова българските граждани да пазят личното си здраве. „Всички виждат какво става с другите държави в Европа с месеци наред локдаун. В България е възможно най-либералното, но ние разчитаме и на чувството за самосъхранение, на чувството за отговорност, демокрацията е и отговорност“, изтъкна Борисов.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова информира, че предстои разплащането на остатъчната сума, която е в размер на 51 милиона лева на фирмите и туроператорите, които са заявили дейност по отношение на 4% от оборота, отчетен през 2019 г.

„Първоначалната сума беше изплатена, сега остава да бъдат разгледани и проверени съответно с Националната агенция за приходите съответствието на декларираните информационни масиви, за да може ние да разплатим сумата“, уточни Николова. Тя посочи още, че контролът от страна на здравните власти по местата за хранене и настаняване е постоянен и стриктен.

Марияна Николова към концесионерите на плажове: Намалете цените на чадърите и шезлонгите

„Да има критерии, по които всеки човек да е наясно как може да посети България. Още от сега да могат туристите в Европа, а и не само в Европа, да знаят какво е необходимо, ако дойдат на почивка в България. Така ще може и туристическият бранш да се подготви за дейността си“, изиска премиерът Борисов.

Министър-председателят разпореди на Министерството на туризма и на Министерството на външните работи да се ангажират активно със създаването на този план, с който да се гарантира реализирането на летния сезон.

40 милиона лева на 48 000 души са изплатени по мярката „Запази ме“ за затворените бизнеси. Това съобщи социалният министър Деница Сачева в рамките на работното съвещание. „Осигурили сме още 13 милиона лева за изплащане на компенсации до края на месец април за тези бизнеси, които продължават да бъдат затворени заради пандемията. Има възможност техните служители и работници да получат 75% от осигурителния си доход“, каза още Сачева. Тя уточни, че в понеделник ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъди удължаването на мерките 60/40 и 80/20 до края на месец май.

Снимка: Министерски съвет

Министър Сачева докладва, че ще продължи и изплащането компенсации на родители, чиито деца се обучават в дистанционна форма на обучение заради пандемията. „До този момент на родители, които си гледат децата в онлайн среда, сме изплатили около 39 милиона лева за 42 000 семейства. Разполагаме с още 30 милиона лева, които бихме могли да изразходим за тази мярка. До края на учебната година родителите на тези ученици ще бъдат подкрепени със средства в размер на една минимална работна заплата за едно дете и 900 лева за две и повече деца“, допълни още Сачева.

Удължават мярката "60/40" до 31 май

Последвайте канала на

Радина Лазарова
26393 77

Свързани новини

Коментари 77

Добави коментар
НЕ СЪМ ПЛАТЕН САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО

2021.03.12 | 22:03

75
ПАРТИЯТА НА ВАСИЛ БОЖКОВ Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО НЕ Е СЪСТАВЕНА ОТ ХОРА УЧАСТВАЛИ ВЪВ УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА И Е ОТ МЛАДИ И СПОСОБНИ СПЕЦИАЛИСТИ И Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО ПРЕДЛАГА РЕАЛНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ НЕЩО КОЕТО НЕ Е ПРАВЕНО ДО СЕГА ВЪВ БЪЛГАРИЯ АКО С.ТРИФОНОВ УПРАВЛЯВА ЩЕ Е КАТО Б.БОРИСОВ САМ ЩЕ ВЗИМА ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО (БНО) №14 ЩЕ ПИТА ГРАЖДАНИТЕ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА КОИТО ГИ ЗАСЯГАТ

2021.03.15 | 11:25

77
Успокой се, само си глупав.
зелено чооовече

2021.03.13 | 00:01

76
Много странно че чак сега я спират !? Имам желанието да ви уведома ,че трябва да се съберем пред Германското посолство и да протестираме ,срещу обявяване на насилниците на тинейджерката за българи ТЕ НЕ СА Българи

2021.03.12 | 20:06

74
Нищо неви вярваме-разбойници долнопробни ненаситни.За всичко лъжите мажите сучите,за да вие добре и за да има какво да брущолевите.Чума даве свърши,България дасе отърве от тази тирания.Бойко ментата.

2021.03.12 | 20:04

73
Масачузетския университет е открил нов вид под-човек,той не се различава външно от човека единствената разлика е че мозъкът му е останал недоразвит на нивото на маймуна,под-човека засега е наречен ТИКВАК,университета няма обяснение защо мозъка на ТИКВАКА не се е развил през вековете.

2021.03.12 | 20:03

72
Бойко Борисов заповядал на всички кметове на всички зам кметове общ съветници министри на всички смукала от герб да защитават герб и бойко по пресата по тв навсякаде.Много са малко,от населението никой неги защитава.Народе това трябва даго знаете.Това им са последните гърчове в политиката.

2021.03.12 | 20:02

71
България е страната на чудесата,( страната ма мутрите, простите пАтки, доностниците и циганите), може да не се провеждат избори, харчат се излишни милиони!?! Резултатите, предварително са договорени от мафията(ГЕРБ, БСП, ДПС и др.) и са известни, месеци преди състезанието, което е с един кон – мафията и никой друг!?! Защото, неможе мафията, да организира избори и да не ги спечели!!! Мафия с демократични избори, никога и никъде не е побеждавана!?! Мафията се „крие“ зад демокрацията, и се „храни“ от нея!?! Почвам да си мисля даже, че мафията създава-измисля, „демокрацията“, за да я използува!?! Ето защо не е важно, колко ще гласуват и за кого ще гласуват, на предстоящите избори(поредниte мутро-мафиотски и предрешени)!?! ВАЖНОТО Е КАКВО ЩЕ СТАНЕ ВЕДНАГА СЛЕД ИЗБОРИТЕ!!! МНОГО Е ВАЖНО????
Стига глупости

2021.03.12 | 15:58

68
За ВИСШИТЕ ЧИНОВЕ в Русия СЕ ЗАКУПУВАТ 2 000 000 ВАКСИНИ ОТ АНГЛИЯ . Обикновените руснаци да го ДУХАТ.
Брех...?!

2021.03.12 | 18:28

70
Това комшията ли ти го каза...
Стига глупости

2021.03.12 | 15:59

69
А Путин с каква ваксина се ваксинира?
Стига глупости

2021.03.12 | 15:03

66
Ваксинирайте се с руската ваксина! Когато се появи писаха ,че Путин ваксинирал дъщеря си. Тогава руснаците писаха , че всичко това е "БРЕД". За Спутник -5 писаха ,че започвали да ХАЛЮЦИНИРАТ и 10 руски човеци се самоубили като се хвърляли от прозорците.На бегом към Русия русофили!

2021.03.12 | 15:57

67
Гледах преди години в тубата, някакъв руснак как скочи от прозореца, надрусал ли се беше, напил ли, скачат си просто така... беше от висок етаж 6-ти или 7-ми! Та за руснаците това е нещо нормално, но може ваксината да засили ефекта! Много добър живот живеят явно, че и ние се натискаме натам или по-скоро комунистическата сволочь искат садо-мазо!
кико

2021.03.12 | 14:11

65
Много ги разбирате коментиращите тук бе, да варди и да пази ако бяхте вие на топа да вземате решения, здрав човек нямаше да има сигурно. Умствено изостанали примати !

Добави коментар

Водещи новини