Дянков: Преместването на Агенция "Митници" в Русе ще се отрази положително на бюджета

share

Преместването на Агенция "Митници" в Русе ще се отрази много положително на бюджета.

Това каза в отговор на въпрос вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Пред журналисти той посочи, че преместването на държавни институции от столицата в големите градове на страната ще стане на няколко етапа.

Преместването на държавни институции извън столицата ще има положителен ефект, но ще го правим плавно, за да сме убедени, че всички тези плашения, че ще паднат приходите няма да се осъществят, каза министърът. Ще започнем с Агенция "Митници", защото тя е по-децентрализирана - освен териториалните дирекции, голяма част от служителите са по границите, така че централата там е доста по-малка, каза Дянков. Той посочи, че Териториалната дирекция на Агенция "Митници" в Русе е най-голямата като приходи и затова има смисъл централата да се премести там. Освен това е близо до Варна, където е втората по големина дирекция, добави министърът. Затова решението е Русе и то вече е взето, отбеляза Дянков. За мен ще има добър ефект върху приходите, защото хората ще са по-близо до реалната си работа, смята той.

Знаете българската поговорка "Бог - високо, цар - далеко" - в момента една голяма част от нашите институции са такива, те трябва да са по-близо до полето си на действие, особено данъци, митници, където полето на действие не е в София, а там където е бизнесът, в случая - там, където е търговията, добави финансовият министър.

Дългосрочно работим с министър Томислав Дончев, на когото премиерът е поверил тази задача, така че не само да направим нещо тази година и в началото на следващата, а да се мисли в рамките на 3-5 години не само в най-големите градове, което ще е първата вълна, а и в някои други градове да се преместят държавни институции, каза Симеон Дянков. Той посочи, че само в последната седмица е посетил Благоевград, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, сега отива в Бургас и Варна, ще ходи и в Русе, за да говори с общините, с областните управители и с бизнеса според тях кои агенции и институции съвпадат най-добре с развитието на съответния регион. Това е добра реформа, в цяла Европа има такива добри практики и ще се направи, категоричен е финансовият министър. Според него в началото може да има и някои трудности, но дългосрочно това безспорно е много положително нещо.

Симеон Дянков каза още, че по предварителни данни април е най-добрият месец от приходна гледна точка от четири-пет години насам, дори преди кризата. Окончателни данни ще имаме до средата на месеца, но определено април ще е месец на излишъка, посочи той.

Водещи новини

Още новини