Цветан Цветанов: Ваньо Танов не знаеше за операцията срещу митничарите

share

Носихме оставката на правителството, когато пристигнахме в парламента. Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Заедно с премиера Бойко Борисов той отиде в НС около 20 часа в края на дебатите на Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. Бойко Борисов беше категоричен, че ако проектът не бъде приет, ще подадем оставка и това не беше игра на думи. Когато един човек всичко му е наред няма да има никакъв проблем в това дали го проверяват или не. Опитите за атака по тази линия на Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество от страна на опозицията е вид презастраховане.

Около 3,5 млрд.лв са оборотите от организираната престъпност. Голяма част от тях се инвестират в България. Ефектът е създаването на допълнителни инструменти за ограничаване на възможността парите добити с престъпление да бъдат инвестирани.

По отношение на заловените митничари на ГКПП „Капитан Андреево“ Цветанов потвърди, че около 10 човека е трябвало да си поделят събраните 15 000 лв подкупи. Това ще бъде практика оттук нататък и всеки, който нарушава закона ще бъде разследван. Разследващите се сблъскали с невероятната наглост на митничарите, които поискали от турски тираджия подкуп. Човекът имал само 130 евро и казал, че са му необходими пари, за да си плати таксата на Дунав мост. Митничарите обаче казали, че таксата там е само 30 евро и му прибрали останалите 100 евро. Имаме данни, че подобни действия не са ставали без знанието на високопоставените началници. Разпределението на митничарите по трасето със сигурност се отблагодаряват на хората, които ги разпределят, предположи Цветанов.

"Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов не знаеше за операцията на границата. Информирах премиера Бойко Борисов в детайли, а на Симеон Дянков казах, че предстои акция на един от пунктовете, като го помолих, да не споделя с никого", каза Цветанов. На въпрос дали се е притеснявал от изтичане на информация Цветанов благодари на Дянков, че не е споделил информацията с никой от неговото министерство. На реплика от водещия, че Ваньо Танов е благодарил заради арестите на подкупните митничари Цветанов коментира лаконично "Има си хас!"

Във връзка с решението на съда да наложи мярка "задържане под стража" на Алексей Петров Цветанов похвали магистратите, че са взели правилното решение.

Министърът отказа да отговори дали е доволен от решението на съда, като посочи, че винаги в един процес има доволна и недоволна страна. Според него адвокатите на Алексей Петров в случая са недоволни.

“В един процес трябва да има пълна гаранция, че свидетелите няма да бъдат притеснявани. Искането на промяна на мярката е за оказан натиск преди явяването на свидетелите в зала. В почивните дни лично Алексей Петров и адвокатът му са притискали свидетели да лъжат. Имам предвид Устинов и Донка Митева”, коментира Цветанов.

Цветанов не пожела да коментира информацията на свидетелите за поръчаните от Трактора убийства. Той заяви на двамата водещи, че не е дошъл да говори за Алексей Петров и ги упрекна, че дават трибуна за делото “Октопод”, което по думите му “не представлява интерес за Цветан Цветанов, а за самите журналисти.

Водещи новини

Още новини