Радан Кънев коментира кой иска да изтъргува връзката ни със Северна Македония

Булфото, архив
share

Към провалите в здравната и икономическа политика, правителството ни е на път да добави още един - в отношенията ни с Република Северна Македония и най-вече в отношенията между двата ни народа. Този провал няма злободневните и драматични измерения на здравната и икономическа криза. Но пък има стратегически, трайни и в голяма степен необратими последици. Това коментира евродепутатът и съпредседател на Демократична България Радан Кънев.

Според него българската страна е изпуснала юздите на преговорите и е позволила да бъде въвлечена в македонските предизборни борби. Кънев смята, че темата не трябва да влиза и в нашите предизборни битки.

Защо България няма да каже "да" на Северна Македония?

Свидетели сме на опасна комбинация от дипломатическа дилетантщина, предизборен популизъм и цялостна историческа и политическа безпросветност. Допуснахме да бъдем въвлечени в македонските (доста кални) предизборни борби и по-лошо - да намесим тази стратегическа национална тема в собствената си предизборна кампания, коментира евродепутатът.

"А сега се превръща в шумен залог за оцеляването на една партия (ВМРО) и нейн инструмент за рекет върху бездруго безпомощния Борисов. Нашите отношения с РСМ трябва да са подчинени на два стратегически приоритета: Приятелство между народите и съюз между държавите в рамките на ЕС и НАТО, в т.ч. опазване на целостта на македонската държава и възпиране на сръбската политика на етническо разделение и териториална подялба и
Категорично изключване на всякакви претенции за малцинство в Пиринския край", коментира още Радан Кънев.

Водещи новини

Още новини