Доц. Ташев: Трябва да променим подхода си към Скопие

  • 09 ноември 2020 17:55

  • 2687
  • 5
Доц. Ташев: Трябва да променим подхода си към Скопие
© БТВ

Историята е само част от комплекта проблеми на България със Северна Македония. Напоследък има пълен застой в отношенията между двете страни, има много нерешени проблеми, включително инфраструктурни и медийни. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ доц. Спас Ташев от Българската академия на науките.

Само в последните три месеца в западната ни съседка има над 10 000 публикации с антибългарски характер. Очевидно има някаква фикция на Северна Македония върху България и с действията си нашата страна се опитва да реши проблема, добави той.

По думите му твърденията за натиск върху България от Германия с цел да промени позицията си за Северна Македония са лансирани от медиите в Скопие.

Историк: Няма да издържим на натиска по въпроса за Северна Македония

В последните 30 години България допускаше грешки – непоследователност и пасивност. Трябва да променим подхода си към Скопие и да водим проактивна политика. Сега е моментът България да лансира работещи идеи и да поиска от Европейския съюз да подкрепи тези проекти, заяви доц. Ташев.

Съсредоточаването в историята пречи на рационалния подход. Допуснахме грешка, че признахме обща история до 1944 година, тъй като и след това в Социалистическа република Македония в рамките на Югославия се водят процеси срещу хора, за това че са българи. Тези хора са репресирани. Някои от тях все още са живи и ние трябва да им подадем ръка, каза още доц. Спас Ташев.

Последвайте канала на

Novini.bg
2687 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Някой

2020.11.09 | 20:14

5
С Македония повече да не се занимаваме и никакво допускане до ЕС. Ти му подаваш ръка, а той ти я хапе. Тези не стават за нищо и нека си рият сами в собствената си лайняна кочина.
бацо

2020.11.09 | 20:02

4
Ами спрете да ги подкрепяте и играйте контра дакато не престанат да живеят в лъжи и самозаблуди. Намекнете и на сръбите , че нема да разчитат на българско ако земат за стават европейци , та да си седнат и те на задниците с велико сърбския шовинизъм. Просто не им съдействайте и да копат самички - това е най-малкото което може да направите.

2020.11.09 | 19:59

3
Тоя пък все сега е момента, имам чувството че все иска да им лазиме. А предложи ти нещо бе, само говориш тва не бива, онова не бива . Кое трябва да се направи. Да се примирим, че пишат в учебниците им че сме татари ли, ааа, не става. Имаш много здраве Ташев.
Анархиста

2020.11.09 | 19:57

2
Дайте им на макетата бе......те толкова се омешиха с мангали,влахи,шиптъри...че отдавна не мязат на българи.....даже селския диалект вече омешиха със сърбони зими и латиноизми....селяци. .
Фен

2020.11.09 | 19:43

1
Тоя прилича на Дучето

Добави коментар

Водещи новини