Правителството с жест към глухонемите. Правят Закон за българския жестов език

Кадър: Фейсбук
share

Предлагаме създаването на Закон за българския жестов език. В изготвянето му участваха представители на глухата общност и на различни институции. Това обяви на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

Законопроектът предвижда:
• Предоставяне на безвъзмездна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите хора до 120 часа годишно.
• За глухите и сляпо-глухите ученици в училищата се въвежда специален учебен предмет „български жестов език“, а в детските градини специално образователно направление по български жестов език.

Борисов ще участва в годишната сесия на ООН
• Глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти ще имат право на до 60 часа допълнително ползване на преводачески услуги на семестър.
• До 2 г. общините да осигурят условия за административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора.
• Осигуряване на жестов превод на новинарските и актуално-публицистичните предавания.

"На Международния ден на глухите хора пожелавам на глухата общност у нас здраве, късмет и сили! Уверявам Ви, че ще направим всичко възможно да Ви осигурим максимално добри условия за интеграция в обществото. Защото го заслужавате!", каза още Борисов.

"Искам да благодаря на всички вас, които свършихте огромна работа в условията на пандемия", отбеляза той.

И вметна отново, че светът е в криза, която не е само здравна, но и финансова и икономическа. 

Отдавна у нас се говори за необходимостта от специален закон за жестономичния превод. С настъпването на пандемията от COVID-19 се наложи жестономичният превод по време на брифингите на Националния оперативен шаб и изявленията на правителството. По-късно жестономичен превод бе наложен и в новинарските емисии.

Водещи новини

Още новини