Новият правосъден министър: Мотивите на Данаил Кирилов са лични, не познавам Пеевски

Народно събрание
share

Електронното правосъдие ще бъде за мен един от приоритетите в съдебната власт. Това каза новият министър на правосъдието Десислава Ахладова на брифинг в Народното събрание малко след избирането ѝ на поста.

Тя посочи, че е започнала от най-ниското стъпало на съдебната власт. "Цялата ми кариера е преминала в съдебната система. Считам, че е важно да се направи, е да се довърши това, кото започнахме още в началото на мандата. Основната тема, която предтои да бъде реализирана, това е електроното правосъдие. Това ще бъде за мен един от приоритетите в съдебната власт", отбеляза Ахладова.

"Това, което считам, че беше успех не само за Министерството на правосъдието, а за цялото правителство, беше фактът, че успяхме да направим така, че всички шест показателя по Механизма за сътрудничество и оценка бяха изпълнени задоволително. Много работа предстои оттук насетне", каза още Десислава Ахладова.

Официално! Десислава Ахладова е новият министър на правосъдието

На въпрос дали е запозната с мотивите за оставка на Данаил Кирилов, Ахладова отговори: "Мотивите на г-н Кирилов са лични. Такива мотиви пред мен като заместник-министър той не е излагал".
 

Министърът коментира и темата за нова Конституция. "Ще се огранича върху главата "Правосъдие, която касае новия проект за Конституция. Голяма част от препоръките, които продължават в съдебната власт, са препоръки на Венецианската комисия", каза още Ахладова. По думитге й разделянето на ВСС на съвет на съдиите и на прокурорите и премахването на Пленума е била една от основните препоръки към страната ни.

"С проекта на нова Конституция премахването на Пленума проблемът с независимостта на съдебната власт ще бъде изцяло отстранен", изтъкна още Ахладова. Тя посочи, че не е поемала ангажимент към ВМРО за новата Конституция.

ГЕРБ внесоха в парламента проектите за нова Конституция и ВНС

Новоизбраният министър коментира появила се информация в медиите и отрече да е закупувала жилище на преференциални цени. Ахладова отчете, че то е 82 кв. и е закупено с ипотечен кредит.

"Аз вече 18 години съм в съдебната система, включително и два пъти ВСС ме е избирал за председател. Влияние от страна на политическа група, която и да е тя, не е имало. Не познавам депутата Делян Пеевски. Никога не съм се виждала с него. Не зная и не мисля, че съдебната система е зависима", заяви новият правосъден министър.
 

"В съдебната система работят изключително добри колеги, големи специалисти. Те работят за името си", каза още Десислава Ахладова. Тя призова да не се слагат петна върху имената им.

Водещи новини

Още новини