Затягат мерките заради скока на заразените с COVID-19 и неспазването на дисциплина

Novini.bg
share

Направихме задълбочен анализ на седмична основа, който показа увеличение на новозаразените с COVID-19 и неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32992

Това ни дава основание, без да въвеждаме нови тежки мерки, да се обърнем към българските граждани и да поискаме по-стриктно спазване на действащите мерки. Договорихме се да предприемем следните мерки от утре - мероприятията на закрито да бъдат организирани при пълняемост до 50% от капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски или други предпазни средства. Това се отнася както за нощните заведения, кина, театри, спортни състезания, заяви Ананиев.

В магазин, мол – да се спазва физическата дистанция от 1,5 метра и задължително да се носи маска. Персоналът в търговските обекти задължително трябва да носи маски. Засилваме масовия контрол по спазването на всички противоепидемични мерки в това число и новите, така и действащите в момента мерки по отношение на задължителното носене на маски в обществения транспорт, лечебните заведения и аптеките, поясни здравният министър.

СЗО: Вторият пик на COVID-19 в България е факт

При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва съответната физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито пълняемостта да бъде до 50%, т.е. използваемостта на местата или през седалка, или ако няма седалка на това открито спортно мероприятия, тогава да се спазва отново физическата дистанция от метър и половина. Всичко това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани, увери министърът.

Снимка: Булфото


Накрая обсъждаме и ще вземем решение до края на седмицата дали ще продължим извънредната епидемична ситуация в страната, допълни още здравният министър.
 

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов свика работна среща в Министерския съвет във връзка с актуалната ситуация с разпространението на COVID-19. На премиера Борисов беше докладвано, че обстановката се следи изключително внимателно и в този контекст започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки.

Бойко Борисов: Опасността от COVID-19 не е отминала

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32992

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини