Плевнелиев: България има своята стратегия за национална сигурност

share

България е между първите авиационни държави, каза президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев при откриването на международната научна конференция „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на ЕС, НАТО, коалициите и държавите“, посветена на 100-годишнината на българската авиация.

Президентът припомни подвизите на българските летци и достиженията на българските инженери през последните 100 години. "Анализът на вековната история на авиацията свидетелства за възможностите на нашата страна", каза Плевнелиев.
"В 21 век сме изправени пред нови предизвикателства. Дълбоко съм убеден, че развитието на авиацията е високо стратегическо направление и то трябва да е интегрирано в програмата България 2020, отбеляза президентът.
Авиацията е символ на интелектуалния, икономическия просперитет на нацията. Авиацията е основният инструмент за поддържане на мира. Много често се оказва и единственото средство за оказване на хуманитарна помощ", посочи Плевнелиев.


"България има своята стратегия за национална сигурност, имаме Бяла книга и план за развитие на въоръжените сили", каза държавният глава.

Водещи новини

Още новини