Сергей Станишев: Бойко Борисов да търси отговорност от Тодор Живков за "Белене"

share

Парламентът не изразява общественото мнение по въпроса АЕЦ „Белене“. Решението на ГЕРБ обрича на гибел единствения високотехнологичен отрасъл на България и спира единствения от 22 години индустриален проект в подобен мащаб. Това заяви след заседанието на ИБ на БСП Сергей Станишев.

С отказа от проекта правителството и мнозинството в НС обслужва интереси на други производители на електроенергия. По време на правителството на Иван Костов беше сключено дългосрочно споразумение с ТЕЦ „Марица Изток “ 1 и 3 на 170 лв за мегават час, което е два пъти по-скъпо от произвежданата от АЕЦ „Козлодуй“. Освен това е гарантирано изкупуването на 4000 мегавата от ВЕИ като цената е 430 лв за мегават от слънчева енергия и 330 лв от произведена енергия от вятър, припомни Сергей Станишев.

Бойко Борисов да търси отговорност от Тодор Живков за това, че проектът "Белене" не е финализиран, заяви лидерът на БСП по повод обвиненията на Бойко Борисов, че ако Тройната коалиция е искала да има АЕЦ "Белене", е щяла да завърши проекта. Станишев изтъкна, че по тази логика отговорността трябва да се търси от Живков, тъй като именно при неговото управление се ражда идеята за втора атомна централа и държавата инвестира над 1 млрд. долара в него, без да е завършен до промените.

Организираме подписка за предизвикване на референдум за ядрената енерегетика. Ако ГЕРБ и Синята коалиция са готови да плащат сметки в пъти по-високи от сегашните трябва да го кажат и да поемат тази отговорност, категоричен е лидерът на БСП.

Правителството източва държавните фирми, за да ги продаде евтино, съобщи Корнелия Нинова. Панически се търсят средства за попълването на дупките в бюджета. Първата стъпка е направена още преди две година, когато беше увеличен размера на дивидента, който трябва да се внася от държавните фирми в хазната. Дружествата вече са задлъжняли със 7,2 млрд.лв.

Доведени до несъстоятелност, тези фирми отиват за продажба. ГЕРБ ще извади от забранителния списък нови предприятия без да мислят за работниците, убедена е Корнелия Нинова. 500-те фирми, които дължат заплати и вноски на работниците си нямат никакво намерение да ги изплатят. Подобна ще бъде съдбата и на държавните фирми, убедена е социалистката.

Водещи новини

Още новини