Скандал около БСП. Елена Йончева и други евродепутати злоупотребяват с европари, установи разследване

Булфото, архив
share

Огромен скандал се завъртя около БСП, след като разследване на "Антикоропционния фронт" разкри измама с евросредства на трима евродепутати. Оказва се, че Елена Йончева, Иво Христов и Цветелина Пенкова точили евросредства през финансиране на заплати и офиси за полагащите им сътрудници в Европарламента.

Въпросното разследване вече е публикувано и в сайта EUreporter

Става ясно, че всъщност сътрудните на въпросните евродепутати са хора от международния отдел в партийната централа на "Позитано" 20 в София. Това е с противоречието, че сътрудниците трябва да работят само за евродепутата и за работата на Европарламента. От "Антикорупционен фронт" е получил сигнал за въпросните нарушения. Те са видели оригинална декларация, в която асистентът категорично декларира, че няма да се занимава пряко или косвено с дейности за организации, включително и политически партии, дори и те да са незаплатени. Дори ще има сигнал до ОЛАФ и до Европарламента. 

За офис на сътрудник на евродепутат се полагат по 8500 лв. на месец, а за възнаграждението му - 5824 лв. на месец. Така въпросните сътрудници на ЕП с работни места в партийната централа на столетницата са взели по 70 000 лв. на година за един от юли 2019 до май 2020 г. Това са общо около 280 хил. лв. за възнаграждения на всичките четирима асистенти на Йончева, Христов и Пенкова, уточнява dariknews.bg

Асистентът на Елена Йончева - Илия Христов, както и асистентката на Иво Христов - Калина Панайотова, работят заедно на четвъртия етаж в Международния отдел на партийната централа на БСП на "Позитано" 20. И двамата присъстват в контактите за Международния отдел на социалистите. Другият асистент на Иво Христов - журналистът Георги Готев, пък от една страна е сътрудник, но отразява и работата на ЕП. 

Асистентът на Цветелина Пенкова - Никола Митов, е активист от младежката организация на БСП и дори е заснет да държи реч на събрание на младежите социалисти - нещо, което е забранено от правилата на Брюксел. Димитър Гърдев пък също бил локален асистент на Елена Йончева, но този факт не се споменава от него, сочи още в разследване на "Антикорупционния фронт".

В репортажа се посочва, че лидерът на БСП Корнелия Нинова дори се е възмутила от бездействието на Елена Йончева в ЕП с коментар, че се е очаквало повече. А самата Йончева отиде в ЕП с гръмките обещания, че ще бори корупцията.

При всички опити на представител на "Антикорупционния фронт" да се свръже с въпросните съветници са науспешни. При въпроси за дейността им, разговорът приключва. Евродепутатът Цветелина Найденова посочва пък, че няма нарушения, защото има специална комисия в ЕП, която проверява нещата.

Елена Йончева: Обвинението за пране на пари е абсурдно, искат да ме омаскарят

В разследването се припомня, че подобен скандал е имало и във Франция. През 2018 г. Марин льо Пен бе заставена да върне сериозна сума евросредства, защото е дала на бодигарда си, назначен за асистент в ЕП.

Колин Стивънс, който е главен редактор на EUReporter, потвърждава, че е нарушение на правилника локален асистент да работи и за партийни дела.

Водещи новини

Още новини