Парламентът прие декларация против подготвяното разделяне на Болградския район в Украйна

Булфото (архив)
share

Народното събрание прие декларация относно административно-териториалната реформа в Република Украйна и защитата правата и целостта на българската общност. Позицията беше одобрена със 109 гласа "за", 0 "против" и 19 въздържали се.

В нея българският парламент изразява своето категорично несъгласие с подготвяните административни промени и призовава българското правителство да приеме всички възможни действия пред правителството на Украйна, които да гарантират запазването на целостта на българската общност в Болградския район при предстоящата административно-териториална реформа.

Екатерина Захариева обсъди с украинския си колега плановете за териториално-административна реформа на Болградския район

Народното събрание призовава правителството да предложи организирането на спешна междуправителствена среща за обсъждане и набелязване на конкретни мерки и действия за защита правата и целостта на българското малцинство в Украйна, в това число чрез подновяване на Протокола за сътрудничество и обмен между Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието и науката на Украйна за учебните 2020/2021, 2021/2022, 2022/2023 и 2023/2024 години, регламентиращ изучаването на български език; откриването на Българска гимназия в Одеса и Украински културен център в София, както и завършване на ремонтите на пътната инфраструктура в Болградски, Тарутински и Арцизки район.

Народното събрание на Република България настоява, че решаването на проблемите на българската общност в Украйна е приоритетен въпрос, който следва да бъде решен в духа на отличните отношения между двете държави и при спазване на европейските ценности, се казва още в позицията.

Декларацията ще бъде изпратена веднага на посланика на Украйна у нас, обяви след гласуването председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Водещи новини

Още новини