Екатерина Захариева обсъди с украинския си колега плановете за териториално-административна реформа на Болградския район

  • 19 май 2020 18:15

  • 871
  • 8
  Екатерина Захариева обсъди с украинския си колега плановете за териториално-административна реформа на Болградския район
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на обсъди в телефонен разговор с украинския си колега Дмитро Кулеба плановете на украинските власти за административно-териториална реформа на Болградския район в Украйна, населен предимно с етнически българи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

„Надяваме се, да преосмислите позицията си и да вземете под внимание мнението на местното население, което не е съгласно“, каза министър Захариева по повод административно-териториалната реформа, която предвижда разделянето на Болградския район в Одеска област на 5 общини.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на припомни значението на 200-хилядната етническа българска общност в Украйна за двустранните отношения. „Българско национално малцинство в Украйна е естествен мост на приятелството и сътрудничеството между двете страни и правата му следва да бъдат зачитани. Спазването на правата на малцинствата е въпрос и на европейско равнище“, подчерта Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. В хода на разговора тя потвърди подкрепата на България за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.

Въпросът с административно-териториалната реформа, засягаща и българското малцинство,  бе обсъден и в телефонния разговор на  българския министър-председател Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г с украинския президент Володимир Зеленский в началото на годината.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба  пое ангажимент да провери въпроса и хода на действията по административно-териториалната реформа. Той увери, че разделянето на Болградския район е административен, а не е политически въпрос.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и Дмитро Кулеба обсъдиха и мерките в двете страни срещу разпространението на коронавируса. Миналата седмица българското правителство одобри хуманитарна помощ за Украйна като ще бъдат предоставени безвъзмездно 500 комплекта със защитни костюми и материали за нуждите на украинското здравеопазване. България също така реши да окаже и финансова помощ срещу коронавируса на Украйна в рамките на международни организации.

Събеседниците изразиха надежда, че в зависимост от намаляването на риска от заразата границите постепенно ще бъдат отваряни за контакти между бизнеса и хората.

Двамата министри обсъдиха и възможността за реализиране на отложената заради пандемията с коронавируса визита на Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в Украйна през втората половина на годината. Тя също покани министър Кулеба да посети България.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
871 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2020.05.19 | 18:29

4
НЕ СЪМ ЧУЛ ТУРСКИЯ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ДА СЕ МЕСИ КОГАТО БЪЛГАРИЯ РЕФОРМИРА ОБЛАСТИТЕ СИ.

2020.05.19 | 22:49

8
А В БЪЛГАРИЯ СТАВА ВЪПРОС ЗА ТУРЦИ БЕЗРОДЕН КОМУНОИДЕН ТЪПАК. В УКРАЙНА ИМА УКРАИНСКИ ГРАЖДАНИ. АДМИНИСТРАТИВНОТО ДЕЛЕНЕ НА СТРАНАТА НЕ ЗАСЯГА ТЯХНАТА ЕТНИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ.
Позитански смрад

2020.05.19 | 20:22

6
Боклук позитански, безроден комундел. СРАВА въпрос за Българи смрад червена, това не те касае!

2020.05.19 | 18:28

3
Административната реформа на район в Украйна не засяга българския външен министър по никакъв начин, той може да представлява интерес за българския министър на регионалното развитие по линия на обмен на добри практики.
Комундел изпорен

2020.05.19 | 20:24

7
Боклук червен трол позитански не сърди!
ЗАКРИВАЙ

2020.05.19 | 19:11

5
ЧИФУТСКИ КЕНЕФ !

2020.05.19 | 18:23

2
Захариева явно не успя да проумее, поради липса на образование, че гражданските права произтичат от гражданството не от етнически произход. В противен случай Ердоган щеше да е президент на всички етнически турци в България - почти 10% от населението на страната.

2020.05.19 | 18:19

1
Това са украински граждани, Украйна е суверенна страна.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини