Младен Маринов с коментар за Волен Сидеров, ще бъде ли глобен Каракачанов и как ще действа МВР по време на Великден

Булфото
share

Господин Волен Сидеров се яви със своя адвокат в СДВР и в момента е задържан за срок до 24, за да може прокуратурата да си свърши работата.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ вътрешният министър Младен Маринов, който коментира темата за поредния скандал с лидера на "Атака" Волен Сидеров. "Всички знаете, че в тази ситуация има закон, в който ясно е разписано, че няма право да се разпространява подвеждаща информация за пандемията. Колегите от прокуратуарата са се самосезирали на базата на този закон за изказването на г-н Сидеров. Свободата на словото по никакъв начин не е нарушена в България. Даже според мен сме на едно от първите места по свобода на словото, както сме и на първо място по мерките за справяне с коронавируса. Ще дам за пример Дания - там е збранено да се дава каквато и да е информация за коронавируса", разкри Маринов.

Волен Сидеров се яви в сградата на СДВР, арестуваха го за 24 часа

Той коментира темата и за военния министър Красимир Каракачанов, който беше заснет да седи на пейка в парка. "При министър Каракачанов също тече проверка. Той ми каза да се извърши проверка и ако е нарушил законите, да го глобим. Г-н Каракачанов ми обясни, че не е бил наясно дали е парк или градинката, или просто е пейка на алея. Проверката тече и мисля, че  е установено, че г-н Каракачанов е бил в парк. Ако това е така, ще бъде глобен с 300 лева", обяви вътрешният министър.

"В Паничерево изпълняваме заповедта на здравния министър. Изградени са седем КПП-та и прилагаме заповедта. Имаме опит от Банско и това ни помага. Решението за поставяне на дадено населено място се визма от Националния оперативен щаб. Ще изнеса едни данни относно проверките извършени на КПП-та в цялата страна. Проверени са общо 9312 декларации, като при 642 се оказва, че хората, които ги представят, нямат трудов договор а посочената фирма и не работят там, а при 80 хората декларират, че отиват на работа, но реално те са записани като безработни в бюрата по труда. Тези декларации не са проформа.

Сега по Великден над 90% от фирмите няма да работят и призовавам гражданите да не пробват с тези декларации да напускат населените места. Заповедта на здравния министър важи и няма нищо променено в нея. Пак ще повторя, че много голяма част от фирмите няма да работят по Великден и няма да бъдат допсукани граждани да напускат областните градове под предлог, че отиват на работа", категоричен бе Младен Маринов.

"Смятам, че всеки нормален човек разбира, че спазването на мерките е важно за цялото общество. Сега на Великден не трябва да ходим при възрастните ни родиртели, няма да можем да се чукаме с яйца. Трябва да запазим дисциплината по Великден, за да не отиде всичко по дяволите. Трябва да издържим и евентуално след 13 май да има разхлабване на мерките. Има недоволство сред хората, но според мен много голяма част разбират, че мерките са за добро и ги спазват", каза още вътрешният министър.

Младен Маринов: Не е моментът да се наказваме, а да се пазим един друг

"Отпуските на полицаите на терен са спрени. Задачите, които изпълняваме, изискват много ресурси. Искам да благодаря на всички колеги. Справят се отлично. Те са на възможно най-първата линия. Имаме 29 случая на заразени полицаи. Имаме и два случая на излекувани колеги, които вече могат да се върнат в редиците. Към момента мога да кажа, че полицаите са добре оборудвани с предпазни средства. При всички положения ще се мисли за вариант полицаите да бъдат обезщетени за работата, която извършват", завърши Маринов.

Водещи новини

Още новини